Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Groenendijk

magnetometrisch onderzoek, luchtfotografisch onderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075524
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075524

Beschrijving

Het beoogde onderzoek betreft versterkte structuren uit de Tweede Wereldoorlog die zich op basis van historische bronnen, waaronder foto's, plannen en de rioleringsplannen uit de jaren '60, en op basis van een recente magnetische detectie gedeeltelijk onder de huidige straat, Zeedijk, bevinden.

Om de beoogde inzichten te bekomen werd gewerkt volgens een sleuven- of puttenplan. Vanwege de specifieke praktische en technische aanleiding van de beoogde vraagstelling is de locatie van het te voeren onderzoek beperkt tot deze specifieke zones.

Er werd gewerkt in vier verschillende zones, één zone per te onderzoeken structuur, met elk meerdere werkputten. Deze werkputten werden voor het archeologische luik uitgezaagd in het aanwezige asfalt wegdek. Vervolgens werden de werkputten verder verdiept onder begeleiding van de veldwerkleider tot op het relevante niveau. In de praktijk was dit de bewaarde betonnen structuur. In de zones naast de aanwezige structuren, werd gezocht naar mogelijke bewaarde niveaus of horizonten die een indicatie konden zijn voor een archeologisch niveau.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: DE BRANT R. 2021: Koksijde Groenendijk (Koksijde, West-Vlaanderen). Eindrapport.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Zeedijk (Koksijde)
Drie gelijkaardige geschutsplatformen met bijhorende infrastructuur, zoals platformen, drainage en toegangen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Groenendijk [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075524 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.