Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek - werfbegeleiding Jozef II-straat

radiokoolstofdatering, metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1075548
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075548

Beschrijving

Archeologische werfbegeleiding naar aanleiding van de bouw van twee gebouwen met achtentwintig appartementen en een gedeelde ondergrondse parking op de hoek van de Jozef II-straat en de Christinastraat.

Het archeologisch terreinwerk is aangevat met de aanleg en registratie van de lange profielput op woensdag 27 maart. Er is gewerkt onder gunstige omstandigheden, bij droog en overtrokken weer. Een verslag van de werkzaamheden is beschikbaar gesteld op maandag 1 april. De eigenlijke werfbegeleiding is gestart op dinsdag 23 april, waarna aaneensluitend is gewerkt tot woensdag 15 mei.

In functie van de tijdelijke grondopslag en -afvoer en later ook het aanvullen met betongrind van de bouwput zijn de graafvlakken steeds gefaseerd aangelegd.

De vier opgravingsvlakken zijn afgezocht met de metaaldetector door de veldwerkleider of een assisterend archeoloog. GeĆÆdentificeerde concentraties historisch afval zijn nauwgezet door de veldwerkleider gecontroleerd. De tijdelijke grondstorten zijn niet systematisch afgezocht.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: DEMEY D. 2021: Resten van het Suid Bolwerck en het Bastion des Arbois te Oostende. Werfbegeleiding in uitvoering van nota ID10350 Eindverslag, Brugge.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Christinastraat, Jozef II-straat (Oostende)
De werfbegeleiding resulteerde in de registratie van resten van de verwachte militaire kunstwerken. Het gaat om enkele tientallen zware houten funderingspalen van een magazijn en om ophogingslagen die oorspronkelijk behoorden tot de aarden verdedigingen uit de nieuwe tijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek - werfbegeleiding Jozef II-straat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075548 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.