Gebeurtenis

Cartografisch onderzoek 2022

kaartstudie
ID
1075551
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075551

Beschrijving

Cartografisch onderzoek.

Auteurs: Brion, Marc
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Ferraris kaart - Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik, 1771 - 1778
Type: cartografie/iconografie/fotografie
Datum:

Bron: Popp, Atlas cadastrale parcellaire de la Belgique, 1842-1879
Type: cartografie/iconografie/fotografie
Datum:

Bron: Topografische kaart van België (1850-1854) van Ph. Vandermaelen op schaal 1:20 000
Type: cartografie/iconografie/fotografie
Datum:

Bron: Kaart van Villaret, Institut National de l'Information Géographique et Forestière, Sint-Mande (France), CH 292, uitgegeven 1745, schaal 1:14.400.
Type: cartografie/iconografie/fotografie
Datum:

Bron: Topografische militaire kaart van België voor het jaar 1873 (1:20.000)
Type: cartografie/iconografie/fotografie
Datum:
Toelichting: Eerste kaart die op het terrein opgemeten werd door de officieren van het Dépôt de la Guerre, tussen 1860 en 1873. De hoogtes die werden opgemeten en weergegeven door hoogtelijnen, worden berekend vanaf het gemiddeld niveau bij laag water aan de sluis van het Handelsdok in Oostende. Het België van die tijd wordt weergegeven op 427 kaartbladen. De schikking en de nummering waarmee ze samengevoegd konden worden, zijn nu nog altijd in gebruik. De kaartbladen zijn gepubliceerd in zeven of acht tinten en daarna ook in zwart-wit. Later volgde een tweede editie in kleur van Antwerpen, Brussel, Gent en Charleroi. (Bron: Nationaal Geografisch Instituut)

Bron: Plan der Schelde van boven Antwerpen tot aan het dorp Doel : met de positie onzer scheepsmagt by de hervatting der vyandelykheden tegen de Belgen, op den 3den augustus 1831, door M.F. Courier dit Dubekart, Universiteitsbibliotheek Utrecht, uitgegeven 1832.
Type: cartografie/iconografie/fotografie
Datum:
Toelichting: https://objects.library.uu.nl/reader/viewer.php?obj=1874-291707&pagenum=1&lan=en Deze kaart van de Schelde ten noorden van Antwerpen is in 1832 vervaardigd om een beeld te geven van de stand van zaken tijdens de strijd om de Belgische onafhankelijkheid. Die strijd laaide op vanaf 1830 en resulteerde in talrijke schermutselingen en gevechtshandelingen tussen de Belgische revolutionairen en het Nederlandse regeringsleger. In Antwerpen werd tijdens de Belgische opstand de plaatselijke citadel verdedigd door de Nederlandse generaal David Hendrik Chassé. Hij liet in oktober 1830 de stad langdurig beschieten en wist de citadel in Nederlandse handen te houden. Daarmee bleef het regeringsleger de controle houden op Antwerpen en deels ook op de Schelde. Ook na de Tiendaagse Veldtocht van 2 tot 12 augustus 1831 – een campagne van Willem II om de Belgische opstand met geweld te onderdrukken – veranderde dit niet. Een eerste Franse interventie maakte echter een einde aan deze veldtocht. De ‘Nederlandse’ kaart toont de situatie aan het begin van de Tiendaagse Veldtocht. Met vlaggetjes zijn de steden en forten aangeduid, die toen óf in het bezit waren van de Belgen óf in het bezit van de Nederlanders. Voor het kaartbeeld is de luitenant-ter-zee M.F. Courier dit Dubekart verantwoordelijk geweest. De gravure is van de hand van door W.C. van Baarsel, terwijl de kaart werd gepubliceerd door de Amsterdamse uitgever F. Kaal. Zoals gezegd bleef Antwerpen ondanks de interventie van Franse troepen in Nederlandse handen. In 1832 vond daarom een tweede Franse interventie plaats onder bevel van maarschalk Gérard. Hij trok dwars door Vlaanderen om het door de Nederlanders bezette Antwerpen vanaf 15 november 1832 te belegeren. Eind december van dat jaar gaf het Nederlandse garnizoen onder leiding van generaal David Hendrik Chassé zich na een beleg van 25 dagen en zware artilleriebeschietingen over. Het zou echter nog tot 1839 duren alvorens Nederland de Belgische onafhankelijkheid erkende.

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cartografisch onderzoek 2022 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075551 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.