Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Stationsstraat 83

archeologische opgravingen
ID
1075567
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075567

Beschrijving

Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de realisatie van een meerwoningenproject op een terrein van 8385 m2. Naast 36 sociale woningen, worden ook een wegenis, rioleringen, parkeergelegenheden en een groenzone voorzien. De geplande werken bedreigden het aanwezige archeologisch erfgoed.

De opgraving vond plaats van 13 april 2021 tot en met 19 april 2021. Op de eerste dag werd de advieszone uitgezet en werd de diepte van het toekomstige opgravingsvlak bepaald aan de hand van enkele testputten. Daarna werd de bovenste 80 cm van de ondergrond, die bestond uit een puinrijk antropogeen pakket, afgegraven en apart gestockeerd op het terrein. Vanaf de derde dag werd het vlak aangelegd onder begeleiding van het archeologisch team.

Naar aanleiding van het proefsleuvenonderzoek werd een vlakdekkend archeologisch onderzoek aanbevolen. Op deze manier kon de potentieel aanwezige kenniswinst maximaal geregistreerd en onderzocht worden. De opgraving werd uitgevoerd met het programma van maatregelen en de Code van Goede Praktijk als leidraad.
Bij de uitvoering de opgraving werd één vlak of werkput aangelegd. Het afgraven gebeurde in twee bewegingen, waarbij eerst het puinrijke pakket werd verwijderd vooraleer laagsgewijs tot het archeologisch leesbare niveau te verdiepen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: VANHERCKE J. 2021: Stationsstraat 83 (Gistel, West-Vlaanderen), Rapportering opgraving. Verslag van resultaten, Brugge.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Stationsstraat 83 (Gistel)
Site met sporen uit de middeleeuwen en nieuwe tijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Stationsstraat 83 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075567 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.