Voor de uitvoering van het vlakdekkend onderzoek werd één werkput aangelegd, die gefaseerd afgegraven en weer opgevuld werd. Het grootste deel van het onderzoek vond plaats van maandag 1 april 2019 tot en met woensdag 10 april 2019. Op donderdag 9 mei 2019 werd waterput onderzocht. Bij de uitvoering de opgraving werd één vlak of werkput aangelegd. Het afgraven gebeurde in één fase, waarbij meteen laagsgewijs verdiept werd tot het archeologisch leesbare niveau, gemiddeld ca. 70 cm onder het maaiveld.
Voor de archeologische opgraving werd één aaneengesloten zone afgebakend. De totale oppervlakte van deze kernzone bedroeg 4970 m². Bij de afbakening in het programma van maatregelen werd een aantal perceelgrenzen gebruikt. Er werd tijdens de opgraving enige afstand gehouden van deze grenzen, onder meer door de aanwezigheid van bomen en afrastering.
Tijdens de aanleg van het archeologische vlak werden langs één van de randen van de kernzone in het westen enkele duidelijke paalsporen waargenomen. Het werd al snel duidelijk dat een middeleeuwse gebouwplattegrond aangesneden was die zich net tussen twee proefsleuven had bevonden. De gelijke oriëntatie van de plattegrond en de sleuven verklaart het feit dat deze omvangrijke structuur niet vastgesteld werd tijdens het vooronderzoek. Om de gebouwplattegrond volledig te kunnen vrij leggen, werd een extra oppervlakte van 645 m² afgegraven.
Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Oostmeetstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075582 (geraadpleegd op ).