Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Markstraat - Oostendestraat

metaaldetectie, zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1075589
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075589

Beschrijving

Werfbegeleiding naar aanleiding van de heraanleg van het rioleringssysteem. De totale grootte van het projectgebied bedroeg circa 5.530 m²; de eigenlijke bodemingreep bedroeg circa 1.860 m².

Het doel van het onderzoek richtte zich in eerste instantie op de registratie van het duinprofiel aan de hand van profielregistraties.

Het onderzoek werd uitgevoerd in vier fasen. Deze fasen liepen gelijk met de uitvoer van de geplande werken (aanleg van de nutsleidingen) in de betreffende deelzones van het onderzoeksterrein.

Het archeologisch onderzoek werd in regel gestaakt op de diepte van de toekomstige nutsleidingen (+ een buffer van circa 10 cm). De diepte van dit vlak varieerde tussen +4,50 m en +5,50 m TAW in de Potterstraat, +5,00 m en +5,50 m TAW in de Marktstraat en +4,00 m en +5,00 m TAW in de Oostendestraat. Ter hoogte van de vierde onderzoekszone in de Langestraat beperkte het onderzoek zich tot een profielregistratie.

Tijdens eerste waarnemingen werd echter duidelijk dat de verstoring van het bodemarchief veroorzaakt tijdens de aanleg van de huidige wegkoffer tot circa 1,00 à 1,20 m onder het maaiveld doordrong. Centraal onder de wegkoffer bevond zich daarenboven een cluster van nutsleidingen. Deze waren aangelegd in een circa 2,50 m brede schacht – lokaal ingebed in een bakstenen koker – die tot circa 2,50 m onder het maaiveld doordrong.
Deze recente bodemverstoringen hadden een bijzonder zware impact op de bewaringstoestand van het bodemarchief ter hoogte van het onderzoeksterrein. De bovenste 1,00 m tot 1,20 m van de bodemopbouw was volledig vernietigd. Daarenboven verstoorde de aanlegschacht van de nutsleidingen het relevante deel van het bodemarchief over een breedte van circa 3,00 m. Bijgevolg kende het bodemarchief enkel in twee smalle stroken (circa 1,00 m breed) in de marge van de wegkoffer enige archeologische relevantie.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: DEMOEN D. & GIERTS I. 2021: Eindverslag. Opgraving met het oog op wetenschappelijke vraagstellingen Nieuwpoort, Marktstraat - Oostendestraat, BAAC Vlaanderen Rapport 1823, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Markstraat - Oostendestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.