Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Jean Monnetwijk

metaaldetectie, landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075598
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075598

Beschrijving

Het booronderzoek is manueel uitgevoerd met een edelmanboor met een kop van 7 cm. De boringen zijn verspreid over het terrein geplaatst, met een voldoende aantal om de bodemkundige situatie te begrijpen. In totaal zijn acht boringen geplaatst

Het proefsleuvenonderzoek is uitgevoerd op 24 november 2021. De twee proefsleuven zijn gegraven op de locatie die in het voorgestelde puttenplan is aangegeven. Ze zijn korter dan de voorgestelde proefsleuven, omdat rekening gehouden moest worden met de aanwezige flora die niet verstoord mocht worden, het gaat hier om een terrein ecologisch beheerd moet worden. Om dit te compenseren zijn drie kijkvensters aangelegd. In totaal is een oppervlakte van ca. 564 m². Er is met andere woorden iets minder opengelegd dan 12,5% van het oppervlak, maar de aangelegde proefsleuven en uitbreiding zijn een voldoende steekproef om inzicht te krijgen in de bodemopbouw en de aan- dan wel afwezigheid van archeologische sporen om de onderzoeksvragen goed te kunnen beantwoorden.

De proefsleuven zijn machinaal uitgegraven met een graafmachine met gladde bak. Deze bak had een afmeting van 2 m. De bodemhorizonten zijn laagsgewijs verwijderd, waarbij de grond steeds is afgezocht naar vondsten. Profielputten zijn aangelegd in beide werkputten, telkens in het begin van de proefsleuf.

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: LARes bvba

Bronnen

Bron: HEIRBAUT E.N.A., REUSENS R. & VANDENBUSSCHE V. 2021: Vooronderzoek aan de Jean Monnetwijk te Zaventem, LAReS-rapport 499, Halle-Zoersel.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Jean Monnetwijk [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075598 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.