Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Salvialaan

landschappelijk bodemonderzoek, landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075601
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075601

Beschrijving

Op 9 november 2021 werden er 8 landschappelijke boringen uitgevoerd binnen de contouren van het projectgebied. Boringen 4 en 8 stuitten op een aangevoerde laag met grind op ca. 100 cm-mv. Het booronderzoek is uitgevoerd met een edelmanboor met een diameter van 9 cm. De bodemstalen zijn beschreven conform de methodiek om bodems te beschrijven volgens de FAO guidelines for soil description. De boorprofielen werden gefotografeerd. Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden geen vondsten gedaan of sporen aangetroffen. Er werden geen stalen ingezameld en er is ook geen nood aan conservatie.

Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op vrijdag 19 november 2021. De sleuven werden aangelegd door middel van een kraan van 21 ton, op rupsbanden met een gladde kraanbak van 2 m breed. De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het eerste archeologisch relevante niveau.

Door middel van vijf proefsleuven werd een oppervlakte van 397 m² onderzocht. Het totale terreinoppervlakte van 4 260 m² kon niet volledig onderzocht worden door een verstoorde berm (866 m²) in het zuidelijk deel van het terrein, en in het westelijk deel door toedoen van een toekomstige wadi, en inplanting van bomen (303 m²). Het onderzoeksgebied is daarom 3091 m².11 Dit resulteert in een dekkingspercentage van 12,84 %. Het onderbreken van de proefsleuven in de westelijke zone heeft zodoende geen invloed op de dekkingspercentage. Op basis van de genereerde data kan gesteld worden
dat er voldoende informatie verzameld is om een oordeelkundige uitspraak te doen inzake de afwezigheid van relevante archeologische waarden en het kennis- en datapotentieel binnen de contouren van het projectgebied.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Terra Engineering & Consultancy (TEC)

Bronnen

Bron: DOUCET A., FENUCCI L. & DECRAMER W. 2021: Nota Uitgesteld vooronderzoek met ingreep in de bodem Heers – Salvialaan. Verslag van Resultaten.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Salvialaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075601 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.