Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Europark 1046

verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk bodemonderzoek, landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075602
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075602

Beschrijving

Er werden in totaal 17 landschappelijke boringen uitgevoerd waarvan alle uitgevoerde boringen op het zuidelijke perceel van de bestaande fabriek (1203M) een verstoord profiel vertoonden.

Tijdens de uitvoering van het verkennende archeologische booronderzoek werden verspreid over het terrein 18 verkennende archeologische boringen geplaatst. Het archeologische booronderzoek werd uitgevoerd op maandag 17 mei 2021.De verkennende archeologische boringen werden geplaatst met een edelmanboor met een diameter van 12 cm. Alle opgeboorde sediment werd beschreven en per aardkundige eenheid ingezameld. Na afloop van het archeologische booronderzoek werden alle monsters uitgezeefd, gedroogd en bestudeerd op de aanwezigheid van artefacten en indicatoren van menselijke aanwezigheid. Hierbij werd eveneens de ploeglaag uitgezeefd en bekeken. Hierbij kan nagegaan worden of er verploegde archeologische vindplaatsen aanwezig zijn.
Nagenoeg alle boringen hebben organisch materiaal (wortels, grassprieten, etc.) en natuurlijke stenen waaronder grind en keien.

Tijdens de uitvoering van het proefsleuvenonderzoek op 15 november 2021 diende (in beperkte mate) afgeweken te worden van het voorgestelde sleuvenplan. Uit de resultaten van het landschappelijk en het verkennend archeologisch booronderzoek is gebleken dat het zuidelijke deel van het onderzoeksgebied verstoord is en hierdoor weerhouden kan worden van het proefsleuvenonderzoek. Er werden 7 proefsleuven aangelegd.

Verspreid over de verschillende proefsleuven werden 6 bodemprofielen aangelegd.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: VAN ARNHEM B.J.L. e.a. 2021: Nota Houthalen-Helchteren, Europark 1046: Verslag van Resultaten, Rapport nr. 0854.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Europark 1046 (Houthalen-Helchteren)
Tijdens het proefsleuvenonderzoek aan Europark 1046 te Houthalen-Helchteren werden geen vondsten, (antropogene) sporen en/of structuren aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Europark 1046 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075602 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.