Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Tongersestraat

landschappelijk bodemonderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075603
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075603

Beschrijving

Het landschappelijk bodemonderzoek werd uitgevoerd op 30 november 2021. De uitvoering van het landschappelijk bodemonderzoek gebeurde conform de vereisten opgenomen in de Code Goede Praktijk (CGP 7.3) en het programma van maatregelen zoals omschreven in de in akte genomen archeologienota. Deze laatste voorzag in het plaatsen van 3 profielputten. Het voorgestelde puttenplan uit de archeologienota, werd tijdens de uitvoer van het onderzoek aangehouden. De diepte van de geplaatste profielputten varieerde van ca. 60 cm onder het maaiveld tot ca. 200 cm. Alle profielen
werden gefotografeerd en beschreven. Er werden hieruit 3 referentieprofielen gekozen.

Het voorkomen van bodemsporen op het onderzoeksterrein was niet waarschijnlijk, maar kon niet volledig uitgesloten worden. Zo konden diep bewaarde sporen, zoals bijvoorbeeld waterputten, nog voorkomen in de vergraven moederbodem. Een proefsleuvenonderzoek diende nog steeds over het gehele onderzoeksterrein plaats te vinden. Het archeologische niveau bevond zich onmiddellijk onder de aanwezige ophogingspakketten dan wel aanwezige verstoringen, op een diepte variërende tussen 10 en 125 cm onder het maaiveld.

Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op 30 november 2021 en 1 december 2021. Het terrein werd uiteindelijk onderzocht door middel van vier noordoost-zuidwest georiënteerde proefsleuven met een totale oppervlakte van 576 m². De aanleg van proefsleuf 4 werd hierbij onderbroken wegens
veiligheidsoverwegingen. De afstand tussen de proefsleuven bedroeg 15 m (van middenpunt tot middenpunt) en de proefsleuven waren 2 m breed. In het noordelijke deel van SL3 werd een kijkvenster aangelegd, om de afwezigheid van bodemsporen te controleren. Dit kijkvenster had een oppervlakte van 70 m². Op deze wijze werd in totaal 646 m² of 12,5 % van de te onderzoeken oppervlakte onderzocht (5151 m2).
Er werden in totaal 5 profielputten aangelegd om de bodemopbouw te kunnen bepalen. De profielkolommen zijn gezet tot een maximale diepte van 2 m. De relevante delen van de putwandprofielen werden over een breedte van minimaal 1 meter opgeschoond en geregistreerd, conform de bepalingen in de Code van Goede Praktijk.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: VANAENRODE W. e.a. 2021: Nota – Bilzen, Tongersestraat. Bouw van een winkelcomplex met appartementen en omgevingswerken, ARON rapport 1093.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Tongersestraat (Bilzen)
Er werden geen archeologisch relevante sporen aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Tongersestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075603 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.