Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Fossebaan 20

landschappelijk bodemonderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075606
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075606

Beschrijving

Het landschappelijk booronderzoek werd uitgevoerd conform het Programma van Maatregelen bij de bekrachtigde archeologienota. Dit resulteerde in 11 effectief uitgevoerde boringen verspreid over het terrein.

De verkennende archeologische boringen werden uitgevoerd met een edelmanboor met een diameter van minstens 10 cm in een verspringend driehoeksgrid van 10 m x 12 m. Er werden op één boring na telkens volledige boorprofielen bekomen, waarbij de representatieve aardkundige eenheden/antropogene la(a)g(en), gescheiden ingezameld werden. Vervolgens werden alle stalen nat gezeefd op een zeef met een maaswijdte van maximaal 2 mm. De zeefresidu’s werden ten slotte uitgesplitst, gedocumenteerd en geanalyseerd.

Er werden 8 proefsleuven getrokken van 2 m breed op een onderlinge afstand van maximaal 15 m met een totale oppervlakte van 1.110 m², d.i. 10,1%. Dit biedt voldoende ruimte voor de uitbreiding van sleuven en de aanleg van kijkvensters. Er werd rekening gehouden met een buffer van 5 m aan de randen van het onderzoeksgebied.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: DE JAEGER C., BROECKMANS D. & MERCHIE S. 2021: Archeologisch vooronderzoek ter hoogte van de Fossebaan 20 te Wambeek in Ternat (prov. Vlaams-Brabant), ABO Archeologische Rapporten 1701, Gent.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Fossebaan 20 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075606 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.