Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Nijverheidstraat

landschappelijk booronderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075611
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075611

Beschrijving

Het landschappelijk booronderzoek gebeurde met een Edelmanboor met een diameter van 7cm waarbij de boringen werden geplaatst op relevante locaties met het oog op inzicht in de bodemopbouw van het projectgebied. In totaal werden 5 boringen uitgezet zoals voorzien in het programma van maatregelen.

Het verkennend booronderzoek werd uitgevoerd door middel van een Edelmanboor met een diameter van 15 cm in een gelijkbenig driehoeksgrid van 10 x 12 m. De registratie van de bodemopbouw gebeurde zoals bij het landschappelijk booronderzoek. De opgeboorde boorstalen worden nat gezeefd op maaswijdte 1 mm en door een steentijdspecialist onderzocht op archeologische indicatoren (vuursteen, houtskool, al dan niet verbrand bot, aardewerk, macroresten van zaden en vruchten enz.). Hierbij gaat het om indicatoren zoals lithisch materiaal, handgevormd aardewerk, houtskool, verbrand bot en verbrande/verkoolde macroresten van zaden en vruchten (zoals hazelnootschelpen).

Bij het proefsleuvenonderzoek werden vijf, 1,80m brede sleuven met een tussenafstand van ca.15 m en een noordwest-zuidoost oriëntatie aangelegd met als doel de ondergrond archeologisch in kaart te brengen.
In totaal werd 596,22m² van de totale 5360m² gesleufd wat goed is voor ongeveer 11,12% van de totale oppervlakte.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Bronnen

Bron: VERHAEVERT K. 2021: Beveren-Leie - Nijverheidstraat (prov. West-Vlaanderen).
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Nijverheidstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075611 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.