Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Wijnendale Kloosterstraat 5

metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1075626
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075626

Beschrijving

Gezien de verwachte bodemopbouw, in combinatie met de onderzoeksvragen, is gekozen om het landschappelijk bodemonderzoek uit te voeren door middel van boringen. Gelet op het landgebruik en de beoogde diepte van de boringen werd er gekozen om een dit booronderzoek uit te voeren aan de hand van mechanische boringen. Het onderzoek werd uitgevoerd a.d.h.v. 5 boringen. Op basis van de vraagstelling werden de boorpunten zo ingepland opdat aan de hand van de boringen vlakdekkende uitspraken kunnen gemaakt worden. Enkel boring BP1 werd manueel uitgevoerd gezien er geen toegang was voor de Geoprobe boormachine tot dit deel van het projectgebied.

Het puttenplan in het programma van maatregelen voorzag 4 proefsleuven in fase 1. Dit proefsleuvenonderzoek gaat gepaard met een metaaldetectie. Indien een afgedekte bouwvoor zou worden waargenomen tijdens het landschappelijk bodemonderzoek werd een eerste vlak hierop aangelegd. Dit wordt vervolgens gescand met een metaaldetector, vondsten gerecupereerd en geregistreerd conform de bepalingen in de Code Goede Praktijk. Wordt er geen oudere bouwvoor waargenomen tijdens het landschappelijk bodemonderzoek dan wordt eerst de puinrijke toplaag van de bouwvoor verwijderd en wordt dit vlak gescand met de metaaldetector, vondsten gerecupereerd en geregistreerd. Vervolgens wordt gezakt tot op het archeologisch leesbaar niveau. Na het aanleggen van het archeologisch vlak wordt dit eveneens integraal gescand met de metaaldetector, vondsten gerecupereerd en geregistreerd.

In totaal werden 5 proefsleuven aangelegd, een gezamenlijke oppervlakte van 367m2 aan proefsleuven op een te onderzoeken zone van 3456 m2. Dit kwam neer op 10, 6% van het te onderzoekbare plangebied en was voldoende om een correcte inschatting te maken van het archeologisch erfgoed voor deze fase.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: BOT B., GHYSELBRECHT E. & VANHECKE I. 2022: Kloosterstraat (Torhout, West-Vlaanderen), Deel 1: Resultaten van het vooronderzoek met ingreep in de bodem, Fase 1.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Wijnendale Kloosterstraat 5 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075626 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.