Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Sint-Jansbergsteenweg 44

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1075629
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075629

Beschrijving

Landschappelijk booronderzoek:

Binnen het plangebied is een boorgrid van 30 x 30 m gehanteerd. Er diende niet afgeweken te worden van het geadviseerde landschappelijk bodemonderzoek. Het booronderzoek is uitgevoerd met een edelmanboor met een diameter van 7 cm. De bodemstalen zijn beschreven conform de methodiek om bodems te beschrijven volgens de FAO guidelines for soil description.

Verkennend archeologisch booronderzoek:

De boringen werden geplaatst in een verspringend driehoeksgrid met een afstand van 10 m tussen de raaien en 12 m tussen de boringen in een raai. Op basis van de resultaten uit het landschappelijk booronderzoek werdden er 15 archeologische boringen geplaatst binnen de contouren van het plangebied.

Na afloop van het archeologische booronderzoek werden alle monsters uitgezeefd, gedroogd en bestudeerd op de aanwezigheid van artefacten en indicatoren van menselijke aanwezigheid.

Proefsleuvenonderzoek:

Tijdens de uitvoering van het proefsleuvenonderzoek diende afgeweken te worden van het voorgestelde sleuvenplan. Doordat het plangebied gesitueerd is op een helling, zouden de sleuven in het voorgestelde sleuvenplan uit de archeologienota haaks op de helling staan. Door de sleuven 90° te draaien ten opzichte van de voorgestelde ligging, liggen deze met de helling mee. Op deze manier wordt er een representatieve doorsnede geschetst van het reliëf binnen het plangebied. Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op vrijdag 4 februari. De sleuven werden aangelegd door middel van een kraan van 21 ton, op rupsbanden met een gladde kraanbak van 2m breed. De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het eerste archeologische niveau. Bij het verdiepen van de teelaarde werd elke laag afgespeurd op eventuele vondsten. De sleuven en aangetroffen sporen werden gedocumenteerd door middel van overzichtsfoto’s. Verspreid over het terrein werden enkele profielputten aangelegd, teneinde een goed beeld te verkrijgen van de aanwezige bodemopbouw. Deze profielen werden gefotografeerd en ingetekend.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: PEPERMANS J. 2022Nota landschappelijk bodemonderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek en proefsleuvenonderzoek: Huldenberg, Sint-Jansbergsteenweg 44: Verslag van Resultaten, Rapport Nr. 0912..
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

St.-Jansbergsteenweg (Huldenberg)
Het proefsleuvenonderzoek leverde geen archeologisch relevante sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Sint-Jansbergsteenweg 44 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075629 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.