Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Loutersveld

metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1075636
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075636

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats in de vorm van een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek.

Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden 13 boringen uitgevoerd met een edelmanboor met diameter van 7 cm. Tijdens het booronderzoek werden geen sporen of vondsten waargenomen en er gebeurde geen staalname. 

In het uiterst zuidelijk deel werden geen proefsleuven aangelegd, gezien in deze zone geen werken gepland zijn en dit deel uitgesloten wordt van het onderzoek.

Het plangebied heeft een oppervlakte van ca. 36407 m², waarvan ca. 4780m² niet onderzocht diende te worden wegens geen geplande werken. Van de totale onderzoekbare zone (ca. 31.627 m²) werd ca. 3448 m² (11%) onderzocht door middel van proefsleuven en kijkvensters. De vooropgestelde
dekkingsgraad van 12,5% zoals opgenomen in de Code van Goede Praktijk (te verdelen over 10% sleuven en 2,5% dwarssleuven/volgsleuven/kijkvensters) werd hiermee net niet behaald. Desondanks kon een goede inschatting gemaakt worden van het archeologisch potentieel van het plangebied, dat positief bleek te zijn voor het westelijk deel langs de Konijnenstraat. Het noordelijk deel van het terrein bleek tot ca. 2 m diepte verstoord te zijn.

De aangelegde vlakken, de storten van de sleuven en de sporen werden onderzocht met een metaaldetector wat geen relevante vondsten opleverde. 

De proefsleuven werden laagsgewijs afgegraven en aangelegd op één archeologisch niveau, namelijk in de top van de C-horizont, op ca. 40 à 50 cm onder het huidige maaiveldniveau. Relevante delen van de putwandprofielen werden opgeschoond en geregistreerd als referentieprofiel. In totaal werden zes referentieprofielen geplaatst, verspreid over het gehele terrein.

Het vooronderzoek leverde 34 archeologische sporen op die zich voornamelijk concentreerden in het westelijk deel langs de Konijnenstraat. Er werden slechts enkele vondsten ingezameld en er gebeurde geen staalname. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba

Bronnen

Bron: ACKE B., BRACKE M. & WYNS G. 2022: Nota Puurs Loutersveld. Verslag van resultaten, Moerbeke-Waas.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Loutersveld [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075636 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.