Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Bulestraat 30-40

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1075653
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075653

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een nieuwbouwproject, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats in de vorm van een landschappelijk booronderzoek, een verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Het vooronderzoek leverde geen relevante archeologische sporen op.

Het landschappelijk booronderzoek omvat 5 boringen verspreid over het terrein, uitgevoerd met een edelmanboor van 7cm diameter. Een van deze boringen stuitte op een puinlaag. De overige boringen reikten 1,10 m diep. Er gebeurde geen staalname.

Over het volledige plangebied werd vervolgens een verkennend archeologisch booronderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek omvatte 26 boringen met een edelmanboor met een diameter van 10cm uitgezet in een driehoeksgrid van 10 bij 12m. Alle boorkernen met een B-horizont zijn nat uitgezeefd op maaswijdte 1,85 mm.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn 4 parallelle sleuven van 2m breed gegraven met een NNW-ZZO oriëntatie. In totaal is ca. 420 m2 opengelegd. Er is met andere woorden minder opengelegd dan 12,5% van het oppervlak. Er zijn drie bodemprofielen aangelegd met een breedte van 1 m tot ca. 30 cm in de C-horizont. 
Er zijn 13 sporen geregistreerd, 10 vondstnummers uitgedeeld en er gebeurde geen staalname. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: LARes bvba

Bronnen

Bron: E.N.A. HEIRBAUT, VANDENBUSSCHE V., PEETERS B. & REUSENS R. 2022: Vooronderzoek aan de Bulestraat te Olen. Nota, LAReS-rapport 546, Halle-Zoersel.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Bulestraat 30-40 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075653 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.