Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Rosmolenweg I

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1075659
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075659

Beschrijving

Het archeologisch vooronderzoek naar aanleiding van de bouw van residentie Rosmolenpark bestond uit een landschappelijk bodemonderzoek, een archeologisch booronderzoek en proefsleuvenonderzoek.

Het landschappelijk bodemonderzoek werd uitgevoerd op 24 januari 2022. Er werden vijf boringen in een verspringend driehoeksgrid van 30 x 30 m gezet. Het boorplan dat in de archeologienota werd voorgesteld werd tijdens de uitvoer van het onderzoek aangehouden. De boringen werden uitgevoerd met een Edelmanboor met een diameter van 7 centimeter. Alle boringen werden gezet tot op een diepte van 1 m.

Er werden tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek in totaal 26 megaboringen gezet. De boringen werden uitgevoerd met een megaboor met een diameter van 17 cm.

Het terrein werd onderzocht door middel van vier noordoost-zuidwest georiƫnteerde proefsleuven met een totale oppervlakte van 438 m2. De afstand tussen de proefsleuven bedroeg 15 m (van middenpunt tot middenpunt) en de proefsleuven waren 2 m breed. Er werden twee kijkvensters aangelegd in het onderzoeksgebied. KV1 werd aangelegd in het noorden van sleuf 2 t.h.v. greppel S1. De greppel werd als middenpunt gekozen om aan weerszijden van de greppel de bodem te kunnen onderzoeken op sporen en/of structuren. Dit kijkvenster had een oppervlakte van ca. 60 m2. Het tweede kijkvenster werd aangelegd in een ogenschijnlijk lege zone in het zuidwesten van SL3. Dit kijkvenster had een oppervlakte van ca. 25 m2. Op deze wijze werd in totaal 523 m2 of 12,6 % van de oppervlakte onderzocht (4146 m2).
Er werden in totaal 5 profielputten aangelegd om de bodemopbouw te kunnen bepalen. De profielkolommen zijn gezet tot een maximale diepte van 1,3 m. De relevante delen van de putwandprofielen werden over een breedte van minimaal 1 meter opgeschoond en geregistreerd,

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: AUGUSTIN S. & DRIESEN P. 2022: Nota Zonhoven, Rosmolenweg, aanleg van het Rosmolenpark, Aron-rapport 1118, Tongeren.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Rosmolenweg (Zonhoven)
Het archeologisch vooronderzoek naar aanleiding van de bouw van residentie Rosmolenpark leverde drie archeologische sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Rosmolenweg I [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075659 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.