Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Kimpenhof

landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075661
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075661

Beschrijving

Landschappelijk booronderzoek:

Op 4 november 2021 werden er 4 landschappelijke boringen (Fig. 2.5) uitgevoerd binnen de contouren van het projectgebied. Boring 4 werd verplaatst aangezien deze in eerste instantie stuitte. Ook de verplaatste boring stuitte op de aangevoerde grindlaag. Het booronderzoek is uitgevoerd met een edelmanboor met een diameter van 9 cm. De bodemstalen zijn  beschreven conform de methodiek om bodems te beschrijven volgens de FAO guidelines for soil description. De boorprofielen werden gefotografeerd. Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden geen vondsten gedaan of sporen aangetroffen. Er werden geen stalen ingezameld.

Proefsleuvenonderzoek:

Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op maandag 7 februari 2022. De sleuven werden aangelegd door middel van een kraan van 19 ton, op rupsbanden met een gladde kraanbak van 2 m breed. De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het eerste archeologisch relevante niveau. Er werden geen extra relevante archeologische niveaus waargenomen. Bij het verdiepen van de teelaarde werd er laagsgewijs verdiept in bijzijn van een archeoloog ter controle van eventuele archeologische vondsten in desbetreffende laag.
De proefsleuven en aangetroffen sporen werden gedocumenteerd door middel van overzichtsfoto’s. Verspreid over het terrein werden enkele profielwanden opgeschoond, teneinde een goed beeld te verkrijgen van de aanwezige bodemopbouw. In totaal gaat het om drie bodemprofielen verspreid over het terrein. Deze profielen werden gefotografeerd en ingetekend. Alle aangelegde sleuven, aangetroffen sporen, profielen en hoogtes werden ingemeten door middel van een GPS. Gebruik makend van een GIS omgeving werden de verzamelde data verwerkt tot een gedetailleerd en overzichtelijk grondplan. De resultaten van het onderzoek worden geïnventariseerd in sporen-, foto- en vondstenlijsten.
De eerste drie proefsleuven (WP1, WP2, WP3) konden zonder problemen op de locatie zoals voorzien in het Programma van Maatregelen8 aangelegd worden. Proefsleuf 4 werd ingekort doordat het gebouw aan de Kimpenstraat nog niet afgebroken was. Om deze reden werden er in de zone naar dit perceel toe extra kijkvensters aangelegd om zo een beter zicht te krijgen op de aan- of afwezigheid van sporen.
Door middel van vier proefsleuven (Fig. 3.22) werd een oppervlakte van 477 m² onderzocht, wat ten aanzien van het totale terreinoppervlakte van 3 921 m² neerkomt op een dekkingspercentage van 12,13 %. Het onderbreken van de proefsleuven in de westelijke zone heeft zodoende geen invloed op de dekkingspercentage.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Terra Engineering & Consultancy (TEC)

Bronnen

Bron: DOUCET A., FENUCCI L. & DECRAMER W. 2022: Nota Uitgesteld vooronderzoek zonder en met ingreep in de bodem Oudsbergen – Kimpenhof. Verslag van resultaten.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Kimpenhof [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075661 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.