Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Grensstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1075670
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075670

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een grondverbeteringszone in het kader van de afkoppeling van overstortwater, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats in de vorm van een landschappelijk booronderzoek, een verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek.

Binnen het projectgebied werden 8 landschappelijke boringen met een Edelmanboor van 9cm diameter uitgevoerd in een driehoeksgrid. Twee van de boringen stuitten op een opgebracht grindpakket. Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden geen vondsten gedaan of sporen aangetroffen. Er werden geen stalen ingezameld.

In de zone met een goed bewaarde paleobodem werden vervolgens 14 verkennende archeologische boringen geplaatst met een Edelmanboor met een diameter van 12cm in een driehoeksgrid van 10 bij 12m. Nadien werden alle ingezamelde monsters nat uitgezeefd op een zeef met maaswijdte van 2 mm.

Het proefsleuvenonderzoek omvatte 4 parallelle sleuven van 2m breed met een NW-ZO oriëntering, aangevuld met een kijkvenster, zodat een een oppervlakte van 370 m² onderzocht is, wat ten aanzien van het totale terreinoppervlakte van 2 478 m² neerkomt op een dekkingspercentage van 14,93%. In de proefsleuven werden twee bodemprofielen aangelegd.
Sporen of vondsten zijn niet aangetroffen en er gebeurde geen staalname. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Terra Engineering & Consultancy (TEC)

Bronnen

Bron: DOUCET A. & DECRAMER W. 2022: Nota uitgesteld vooronderzoek zonder en met ingreep in de bodem. Afkoppeling overstortwater grens Nederland, Kapellen, Stabroek, ORTEC2102204, Sint-Truiden.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Grensstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075670 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.