Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hulsterweg-Zandstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1075675
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075675

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van een appartementencomplex met ondergrondse parkeergelegenheid, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats bestaande uit een landschappelijk booronderzoek, een verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

Het landschappelijk booronderzoek omvatte 6 boringen in een verspringend driehoeksgrid. De boringen werden uitgevoerd met een Edelmanboor met een diameter van 7 cm. De diepte van de geplaatste boringen varieerde van ca. 100 cm tot 125 cm onder het maaiveld. Er werden bij het landschappelijk bodemonderzoek geen natuurwetenschappelijke staalnames genomen.

In de 830 m² grote westelijke zone werden in totaal 9 megaboringen geplaatst. Dit gebeurde met een megaboor et een diameter van 17 cm in een verspringend driehoeksgrid van 10 x 12 m. Doordat er in deze boringen geen intact bodemprofiel werd aangetroffen, werd van de boringen in de 1270 m² grote zone afgezien. Er werden tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek geen lithische artefacten aangetroffen en er gebeurde geen staalname. 

Vervolgens werd het terrein onderzocht door middel van zes noordnoordwest-zuidzuidoost georiënteerde proefsleuven van 2 m breed, met een totale oppervlakte van
448 m² en een kijkvenster met een oppervlakte van 81 m². Op deze wijze werd in totaal 569 m² of 12,9 % van de oppervlakte onderzocht (ca. 4406
m2). Er werden in totaal 6 profielputten aangelegd om de bodemopbouw te kunnen bepalen. Slechts 1 archeologisch spoor is geregistreerd. Er zijn geen vondsten waargenomen en er gebeurde geen staalname. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: VANAENRODE W., LEES T. & DRIESEN P. 2021: Nota Tessenderlo, Hulsterweg/Zandstraat. Nieuwbouw van een appartementencomplex met ondergrondse parkeergarage, ARON-rapport 1101, Tongeren.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hulsterweg-Zandstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075675 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.