Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Zuiderring

geofysisch onderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075679
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075679

Beschrijving

Het geofysisch onderzoek werd uitgevoerd op 16-12- 2021. Kort nadien werden de resultaten hiervan uitgeschreven en werd een hypothesekaart opgesteld. Bij het geofysisch onderzoek werden bomkraters en een 140-tal metaalanomalieën herkend. Het sleuvenplan diende niet aangepast te worden aan deze resultaten, aangezien de belangrijkste anomalieën via een sleuf of kijkvenster gevalideerd werden. Het sleuvenplan zoals opgenomen in de  bureaustudie voorzag in de aanleg van 14 parallelle licht noordwest-zuidoost georiënteerde sleuven. Hieraan werd tijdens het veldwerk (uitgevoerd op 15 en 16 februari 2022) een sleuf toegevoegd in het westen, gezien de bouwplannen hier aangepast werden (toevoeging waterpartijen). In het noorden werd een smalle bufferzone voorzien waar geen sleuven mogelijk waren door de aanwezigheid van een actieve diep ingesneden gracht. Ook in het zuiden werd een stukje buffer voorzien door de te behouden begroeiing. De totale oppervlakte van de bufferzones bedraagt ca. 1618m2. Voor de uitgraving werd gebruik gemaakt van een niet-getande graafbak van 1,80m breed. Er werden enkele kijkvensters aangelegd om bepaalde sporen en metaalanomalieën te verifiëren.

De oppervlakte van de onderzoekszone bedraagt ca. 22.482 m². Ca. 1618 m² kon niet onderzocht worden omwille van bufferzones langs te behouden bomen (zuidelijke rand) en een diep ingesneden beek (noordelijke rand). De totale onderzoekbare zone bedraagt bijgevolg ca. 20.834 m². Het terrein was vrij nat tot zeer nat, maar wel vrij en goed toegankelijk. Van het projectgebied werd 2130 m² (10,2%) onderzocht door middel van proefsleuven en kijkvensters. De vooropgestelde dekkingsgraad van 12,5% zoals opgenomen in de Code van Goede Praktijk (te verdelen over 10% sleuven en 2,5% dwarssleuven/volgsleuven/kijkvensters) werd hiermee net niet behaald. Desondanks kon dankzij de dekkingsgraad een voldoende duidelijk beeld verkregen worden van het archeologisch potentieel en de validering van de structuren uit de Eerste Wereldoorlog.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba

Bronnen

Bron: ACKE B., BRACKE M., FONTEYN P. & DEBRABANDERE S. 2022: Nota Ieper Zuiderring Verslag van Resultaten.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Zuiderring (Ieper)
Het geofysisch onderzoek en het proefsleuvenonderzoek leverden een aantal sporen op uit de Eerste Wereldoorlog en greppels uit de 19de eeuw


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Zuiderring [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075679 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.