Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Molenkouterstraat en Rozestraat

verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075682
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075682

Beschrijving

De landschappelijke boringen werden op 4 mei en 6 mei 2021 uitgevoerd met een Edelmanboor met een diameter van 7 cm. Alle boringen konden worden uitgevoerd zoals voorzien. Het terrein bestond voor alle zones uit weiland, met uitzondering van de zuidelijke zone, hier ging het om akkerland.
De boringen werden uitgevoerd tot minimaal 10 cm in de C-horizont. Deze kon in alle gevallen bereikt worden. Enige uitzondering is boring 4 binnen het terrein voor grondverbetering, hier diende gestaakt te worden op een ondoordringbare laag keien. Deze komen van nature voor in het gebied.

Op 6 juli 2021 werden alle 25 verkennende archeologische boringen uitgevoerd. Zoals voorgeschreven in het Programma van Maatregelen bij de archeologienota werden de boringen ingeplant en uitgezet volgens een verspringend driehoeksgrid van ca. 10 m bij 12 m in de geadviseerde zones, doch met lichte afwijkingen naar gelang de vorm van de deelzones om een maximaal ruimtelijk inzicht te bekomen. De boringen werden gezet met een edelmanboor met een diameter van 12 cm, en dit tot gemiddeld 20 à 30cm diep in de C-horizont.

Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op woensdag 3 en donderdag 4 november 2021. Er werden in het totaal 15 werkputten aangelegd om het onderzoeksgebied te evalueren. Ter hoogte van het terrein voor grondverbetering werden drie werkputten aangelegd, ter hoogte van de noordelijke zone 4 werkputten, ter hoogte van de centrale zone 2 werkputten en ter hoogte van de zuidelijke zone 6 werkputten. In functie van de verdere waardering van enkele sporen werden nog extra 2 kijkvensters aangelegd. Het totale door middel van proefsleuven onderzocht areaal komt dus neer op 1.327 m². Het oppervlak van de uitgevoerde kijkvensters bedraagt ca. 120 m². De dekkingsgraad bedraagt hierdoor ca. 11,2%.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: PYPE P., DE JAEGER C. & VANDENHAUTE T. 2022: Archeologische vooronderzoek ter hoogte van de Molenkouterstraat en de Rozestraat te Ursel (Oost-Vlaanderen), ABO Archeologische Rapporten 1732, Gent.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Archeologisch vooronderzoek Molenkouterstraat en Rozestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075682 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.