Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Bilkhagelaan

verkennend archeologisch booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1075687
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075687

Beschrijving

Het landschappelijk booronderzoek gebeurde op 19 januari 2022 met een Edelmanboor met een diameter van 7cm waarbij de boringen worden geplaatst op relevante locaties met het oog op inzicht in de bodemopbouw van het projectgebied. In totaal werden 4 boringen uitgezet zoals voorzien in het programma van maatregelen.

Het verkennend archeologisch booronderzoek werd uitgevoerd op 31 januari 2022 door middel van een Edelmanboor met een diameter van 15 cm in een gelijkbenig driehoeksgrid van 10 x 12 m. De registratie van de bodemopbouw gebeurde zoals bij het landschappelijk booronderzoek. De opgeboorde boorstalen werden nat gezeefd op maaswijdte 0,5mm en door een steentijdspecialist onderzocht op archeologische indicatoren. Hierbij gaat het om indicatoren zoals lithisch materiaal, handgevormd aardewerk, houtskool, verbrand bot en verbrande/verkoolde macroresten van zaden en vruchten (zoals hazelnootschelpen).

Na uitsluiting van de aanwezigheid van een steentijdsite op basis van het booronderzoek, werd op 17 februari 2022 overgegaan tot een proefsleuvenonderzoek. Hierbij werden vier parallelle sleuven van 1,80 m breed en met een tussenafstand van ca.15 m en een noordoost-zuidwest oriëntatie aangelegd. De onderzoekszone had een oppervlakte van 3227m2 waarvan 360m2 onderzocht werd door middel van proefsleuven. Dit komt neer op een dekkingsgraad van 11,15%.

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Bronnen

Bron: DERWEDUWEN N. 2022: Archeologienota Verslag van resultaten Proefsleuvenonderzoek Waregem Bilkhagelaan (prov. West-Vlaanderen)
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bron: LEGRAND P. & BARTHOLOMIEUX B. 2022: Archeologienota Verslag van resultaten Landschappelijk booronderzoek Waregem Bilkhagelaan (prov. West-Vlaanderen).
Type: literatuur
Datum:

Bron: MEESEN L. 2022: Archeologienota Verslag van resultaten Verkennend booronderzoek Waregem Bilkhagelaan (prov. West-Vlaanderen).
Type: literatuur
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Bilkhagelaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075687 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.