Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Lanakerheide

metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1075708
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075708

Beschrijving

Bij het landschappelijk booronderzoek op 30 en, 31 augustus 2021 werden 47 manuele boringen uitgevoerd met een Edelmanboor met diameter 7 cm. De boringen werden waar mogelijk geplaatst binnen een verspringend driehoeksgrid van 25 bij 30 m en binnen de lijnsegmenten op een onderlinge afstand van 25 m.

Het verkennend archeologisch booronderzoek werd uitgevoerd op 7-8 en 11-12 oktober 2021. Zoals bepaald in het programma van maatregelen werd in de centrale zone van het projectgebied gebruik gemaakt van een regelmatig verspringend driehoeksgrid van 10 bij 12 m. Op basis van de resultaten van het landschappelijk booronderzoek dienden in totaal 124 boringen uitgevoerd te worden. Er was nergens een onverwacht probleem, waardoor de boringen allemaal uitgevoerd konden worden.

Het proefsleuvenonderzoek werd opgedeeld in 2 delen. Deel 1 omvat zone 2 (terrein voor grondverbetering). Deel 2 omvat zone 1, 3, 4 en 5 en wordt op een ander moment uitgevoerd. Het veldwerk van dit eerste deel werd uitgevoerd op dinsdag 23 november 2021.

In totaal werden 5 proefsleuven aangelegd te worden met een noordoost-zuidwest oriëntatie. Er werd één kijkvenster aangelegd tijdens het proefsleuvenonderzoek. In totaal werd ca. 569,8 m² aan sleuven aangelegd wat resulteert in een dekkingspercentage van ca. 10,5%. Vóór het uitgraven van de sleuven werd er metaaldetectie uitgevoerd. Dit leverde geen resultaten op.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: VALVEKENS L. 2022: Archeologische evaluatie van het bodemarchief aan de hand van landschappelijk bodemonderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek en proefsleuvenonderzoek ter hoogte van de Lanakerheide te Lanaken, ABO archeologische rapporten 1728, Hasselt.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kewithstraat, Kiewitheide, Maastrichterweg, Roelerdreef, Smeetsstraat (Lanaken)
Het archeologisch vooronderzoek op de Lanakerheide leverde geen relevante archeologische sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Lanakerheide [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075708 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.