Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Londerzeelsesteenweg 10-14

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1075739
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075739

Beschrijving

Het landschappelijk bodemonderzoek werd uitgevoerd op woensdag 2 maart 2022. Binnen het plangebied is een boorgrid van 40 x 30 m gehanteerd. Het booronderzoek is uitgevoerd met een edelmanboor met een diameter van 7 cm. Hierbij werd telkens minstens 30 cm van het moedermateriaal opgeboord.

Alle 5 boringen konden op de voorziene locatie geplaatst worden. Hierbij situeerde boring 1 zich ter hoogte van de voormalige bebouwing. Er waren hier dan ook twee te onderscheiden puin- en baksteenrijke verstoringen aanwezig, waardoor de boring tot drie maal toe gestuit is rond een diepte van ca. 40 cm-mv. De overige 4 boringen konden allen geplaatst worden tot in de moederbodem.

Aangezien er tijdens het landschappelijk bodemonderzoek geen intacte bodemopbouw werd aangetroffen waarbinnen in situ steentijdvindplaatsen te verwachten vallen, worden dergelijke resten na uitvoer van het landschappelijk bodemonderzoek niet meer verwacht. Verder is er wel nog een goed bewaard archeologisch niveau aanwezig, zijnde de top van de C-horizont, waarbinnen sporensites aanwezig kunnen zijn. Om na te gaan of er al dan niet sporensites vanaf het Neolithicum tot en met de Nieuwste Tijd voorkomen binnen het plangebied, was verder vooronderzoek in de vorm van een proefsleuvenonderzoek noodzakelijk, aangezien deze verstoord werden door de geplande verkaveling.

Tijdens de uitvoering van het proefsleuvenonderzoek werd afgeweken van het programma van maatregelen. Vooral ter hoogte van de voormalige bebouwing werd zeer veel bouwmateriaal in de bodem aangetroffen. Vanwege de voormalige beerput was het onmogelijk hierin te rijden zonder vast te zitten. Daarnaast werd hier een hoge mate aan (vezelhoudende) bouwpuin aangetroffen en was het archeologisch niveau ter hoogte van deze verstoring in slechtere mate bewaard dan bijvoorbeeld de meest westelijke sleuf.

Er werd in totaal ca. 425 m2 onderzocht door middel van proefsleuven. Minus de vervuilde zone werd ca. 13,1% van het plangebied onderzocht. Dit is goed genoeg om een inschatting te maken naar het archeologisch potentieel binnen de onderzoekszone.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: JENNES N. e.a. 2022: Nota landschappelijk bodemonderzoek en proefsleuven Meise, Londerzeelsesteenweg 12: Verslag van Resultaten, Beerse.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Londerzeelsesteenweg 10-14 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075739 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.