Gebeurtenis

Inventarisatie orgels

thematische inventarisatie
ID
1075741
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075741

Beschrijving

De inventaris van het bouwkundig erfgoed werd vanaf 2010 tot 2014 aangevuld met informatie uit de orgelinventaris. In totaal werden 269 orgels toegevoegd aan de inventaris. 

De thematische inventarisatie van orgels gaat grotendeels terug op de boekenreeks 'Het Historische Orgel in Vlaanderen', die tussen 1974 en 1986 verscheen. Vanaf 2006 werkte een onderzoeker van het VIOE aan de aanvulling van deze publicaties met nieuw geïnventariseerde orgels en met meer recente gegevens over de reeds gepubliceerde orgels. De inventaris bevatte ongeveer 2000 orgelrapporten met historische en technische gegevens. De orgelrapporten voor de arrondissementen Diksmuide, Ieper, Veurne en Roeselare werden geïntegreerd in de online inventaris van het bouwkundig erfgoed, en dit op twee manieren. Voor orgels in kerken die al in de inventaris opgenomen waren, werd de informatie geïntegreerd in die fiche. Sommige orgels, waarvan de kerk ontbrak in de inventaris, kregen en eigen fiche als erfgoedobject. In totaal werden er circa 269 orgel fiches in de inventaris geïntegreerd, hoofdzakelijk uit West-Vlaanderen. Daarnaast werd de inventaris verrijkt met een 180-tal biografische fiches van orgelmakers. In 2017 werd het onderzoeksrapport 'Historische orgels. Een waarderende studie van het Orgelpatrimonium in Vlaanderen' gepubliceerd, waarin de historiek en de impact van de inventarisatie van orgels ruim aan bod komt. 

  • HOOFT E. 2021: Inventariseren van bouwkundig erfgoed in Vlaanderen. Historiek, methodologie, doelstellingen en resultaten, Onderzoeksrapporten Agentschap Onroerend Erfgoed 196 [online], https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/6372, 82-83 (geraadpleegd op 12 april 2022).

 

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Houwaartstraat zonder nummer (Scherpenheuvel-Zichem)
Orgel met bouwjaar circa 1880 naar ontwerp van orgelbouwer L. Dryvers uit Rotselaar.


Houtem (Veurne)
Auteur en bouwjaar van het oorspronkelijk instrument zijn onbekend: het betreft vermoedelijk een werk van een orgelmaker uit Frans-Vlaanderen, te situeren midden 18de eeuw; van dit orgel is alleen de orgelkast behouden gebleven. Een nieuw instrument werd in de kast gebouwd door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade), te situeren tussen 1843 en 1864. Het instrument werd geheel getransformeerd door Jos. en Pieter Loncke (Esen) in 1953.


Planciusplein 40 (Heuvelland)
Orgel door Victor van de Loo uit 1925.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Inventarisatie orgels [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.