Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Lammerdries Fase 1

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek
ID
1075772
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075772

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van een bedrijfsgebouw, vond binnen een deel van de projectzone een archeologisch vooronderzoek plaats. Dit bestond uit een verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

In totaal zijn 67 verkennende boringen uitgevoerd met een edelmanboor van 12cm diameter, in een verspringend driehoeksgrid van 10 bij 12m. Alle ingezamelde monsters zijn nat uitgezeefd op een zeef met maaswijdte van 1,91 mm. De zeefresten zijn onder een continue temperatuur van ca. 18°C gedroogd.

Wat de proefsleuven betreft, werd besloten een eerste fase uit te voeren in de vrije, boomloze zone. De fase ter hoogte van de bebossing, dat wil
zeggen de zone waar de verkennende boringen zijn uitgevoerd, wordt onder een tweede fase uitgevoerd. Het was evenmin mogelijk om
parallelle proefsleuven in noord-zuidrichting te graven. Daarom zijn de proefsleuven zo uitgevoerd dat elke open ruimte tussen de bodem an sich goed is onderzocht. In totaal werden 20 werkputten van 2m breed aangelegd. Op die manier werd 5.175 m2 onderzocht. Fase 1 heeft een oppervlakte van ongeveer 47.880 m2. Op die manier is er 10,8% van fase 1 onderzocht. Verspreid over het terrein werden enkele profielputten aangelegd, teneinde een goed beeld te verkrijgen van de aanwezige bodemopbouw.
Er zijn slechts 2 vondsten geregistreerd alsook 35 spoornummers. Er gebeurde geen staalname.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: JENNES N., ADRIAENSEN J. & VERRIJCKT J. 2022: Nota verkennend archeologisch boor- en proefsleuvenonderzoek: Olen, Lammerdries fase 1: verslag van resultaten, Rapport nr. 0930, Beerse.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Lammerdries Fase 1 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075772 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.