Gebeurtenis

Werfbeleiding Sint-Quirinuskerk

controle van werken, metaaldetectie, fysisch-antropologisch onderzoek, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling
ID
1075808
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075808

Beschrijving

Het veldwerk betreft de archeologisch begeleiding van het uitgraven van de sleuven voor de leidingen van de verwarming en convectorbakken na het opbreken van de huidige vloer. Het onderzoek vond plaats van 14 t.e.m. 17 juni 2021.

De opgraving werd uitgevoerd in verschillende werkputten om een ruimtelijke spreiding van archeologische structuren en het vondstmateriaal te kunnen inzamelen en documenteren. Zo werden de sleuven en de convectorbakken afzonderlijk opgedeeld in 11 werkputten (WP1 t.e.m. WP11).
De sleuven werden 30 cm of 60 cm breed aangelegd en tot op een diepte van 70 cm t.o.v. de huidige vloer. Enkel werkput 10 werd - op vraag van de architect - slechts tot op een diepte van ca. 30 cm aangelegd. De putten van de convectorbakken werden 2 op 1 meter uitgegraven en dit tot een diepte van 1 meter onder het huidig vloerniveau.

In zes van de elf putten zijn menselijke resten aangetroffen. Als gevolg van de beperkte omvang van de werkputten is er enkel los botmateriaal gerecupereerd welke bij eerdere graafwerkzaamheden vrijwel volledig uit anatomisch verband zijn geraakt.
Alle menselijke resten zijn onderzocht (voor zover mogelijk) op geslacht, leeftijd bij overlijden, lichaamslengte en ziekteverschijnselen. Daarnaast is het minimum aantal individuen vastgesteld (MAI) omdat er nog slechts kleine fragmenten van de verschillende individuen zijn aangetroffen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Bronnen

Bron: CLAESEN e.a. 2022: Eindverslag Molenbeek-Wersbeek – Sint-Quirinuskerk, ARCHEBO rapport 2020H150, Kortenaken.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Processiestraat 18B (Bekkevoort)
Bij restauratiewerken aan de Sint-Quirinuskerk te Wersbeek. voerde Archebo een archeologische werfbegeleiding uit tijdens alle bouwkundige werken voor het plaatsen van een nieuwe trap, toilet en stooklokaal in de ruimte rechts van de toren en alle technische werken voor de vernieuwde installatie van de verwarming.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfbeleiding Sint-Quirinuskerk [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075808 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.