Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de omvorming van voormalige schoolterreinen tot woonzone met appartementen, assistentiewoningen en een woonzorgcentrum, en na een positief proefputtenonderzoek, vond binnen de projectzone een vlakdekkende opgraving en een werfbegeleiding plaats.
Voor het grootste deel van het terrein (oppervlakte: ca. 4813 m2) werd een vlakdekkende opgraving uitgevoerd. Het betreft de opgraving van een site met complexe verticale stratigrafie.
Er werd ca. 2 tot 3 m grondbuffer voorzien tussen de zuidrand van het te behouden hotel en werkput 1 en tussen het noorden van het langgerekte te behouden gaanderijgebouw en werkput 2 om de stabiliteit van de te behouden gebouwen niet in het gedrang te brengen. Deze grondbuffers in het noorden van werkput 1 en in het zuiden van werkput 2 werden volledig opgeschoond en geregistreerd als putwandprofielen. Ook in de zone ten zuiden van het gaanderijgebouw was geen palenwand aanwezig en diende de nodige veiligheidsmarge voorzien te worden in de vorm van een grondbuffer in functie van de fundering van de omliggende gebouwen.
De volledige te onderzoeken zone werd opgegraven in 12 werkputten. Omwille van praktische redenen werden deze werkputten bij de uitwerking samengevoegd in 4 zones. In de goed bewaarde zone 1 werden drie opgravingsvlakken aangelegd. Het eerste vlak werd hier aangelegd op het afbraakniveau van enkele aangetroffen muren en structuren, het tweede op het niveau van aangetroffen grondsporen in grijze lagen en tenslotte werd een controlevlak in de natuurlijke bodem aangelegd. In zone 3 werd tot op een gelijkaardige diepte gewerkt, maar hier bestonden de werkputten doorgaans maar uit 1 opgravingsvlak, omdat recentere niveaus waren weggegraven bij het uitbreken van de kelders in deze zone. In zone 2 werd minder diep gegraven, vermits de geplande werken hier niet dieper zouden gaan dan de reeds aanwezige kelders. In zone 4 werden twee vlakken aangelegd. Verspreid over de aangelegde putten werden 573 sporen geregistreerd. Uit de meest relevante sporen werden bulkmonsters voor macrorestenonderzoek verzameld. Er vond geen pollenbemonstering plaats en er werden geen stalen genomen voor 14C-datering en dendrochronologisch onderzoek.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving en werfbegeleiding Lange Nieuwstraat (De Dames) [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075811 (geraadpleegd op ).