Gebeurtenis

Opgraving Koningstraat

controle van werken, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075820
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075820

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor riolerings- en herinrichtswerken, vond na een proefputtenonderzoek een vlakdekkende opgraving plaats. 

Het proefputtenonderzoek omvatte 4 proefputten van 2 m bij 2 m verspreid over de lengte van het straattracé. De putten werden machinaal aangelegd tot op maximum 2,00 m-mv. In de vier proefputten werden in totaal 6 bodemprofielen aangelegd. Op basis van de resultaten vond een archeologisch onderzoek plaats in de vorm van een werfbegeleiding. De werfbegeleiding werd uitgevoerd in één werkput van ca. 100 m lang ter hoogte van de oostelijke helft van het straattracé. De sleuf had een breedte van 2,50 meter. De werkput werd vervolgens aangelegd in twee vlakken alvorens de nieuwe rioolbuizen werden gelegd. Het eerste vlak situeerde zich aan de bovenzijde van de cultuurlaag die werd vastgesteld in de proefputten op ca. 1,10 m -mv. Het tweede vlak werd aangelegd onder de cultuurlaag op de overgang naar de C-horizont op ca. 2,00 m -mv. Verspreid over het tracé van het onderzoeksgebied werden opnieuw zes bodemprofielen aangelegd. Gezien de smalle sleuf en de diepte van de werkput op meer dan 2,00 m -mv kon het vlak omwille van veiligheidsredenen niet altijd opgekuist worden om eventuele sporen te registreren. Ook op het eerste niveau kon niet altijd gewerkt worden, omdat de oude bakstenen riolering die parallel aan de westzijde van de sleuf liep oud was en vele lekken vertoonde.

Zowel grondsporen als muurresten zijn geregistreerd. Uit de meest relevante sporen (waterputten en een kuil) werden bulkmonsters genomen waarvan het assessment gebeurde door BIAX. De stalen bleken niet geschikt voor macrobotanische analyses maar bevatten wel dierlijk bot, schelpen en visresten.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: BELDE G. 2022: Laatmiddeleeuwse bewoningssporen in de Koningstraat te Antwerpen. Eindverslag, ABO Archeologische Rapporten 1670, Aartselaar.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Koningstraat (Antwerpen)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor riolerings- en herinrichtswerken, vond na een proefputtenonderzoek een werfbegeleiding plaats. Laat- en postmiddeleeuwse bewoningssporen kwamen aan het licht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Koningstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075820 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.