Gebeurtenis

Archeologische opgraving Noorderwijksebaan

vlakdekkende opgravingen
ID
1075822
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075822

Beschrijving

Vanwege plannen om de projectzone in gebruik te nemen als stockageplaats en vanwege een positief archeologisch vooronderzoek, vond binnen die beperkte deel van het totale projectgebied alvast een archeologisch onderzoek plaats. 

De bovengrond van de opgravingsvlakken werd verwijderd tot op het archeologisch leesbare niveau, bepaald door de leidinggevende archeoloog. Het onderzoeksterrein werd opgedeeld in drie werkputten. Een aantal beperkte zones binnen het onderzoeksgebied konden niet onderzocht worden.

De site kent geen complexe verticale stratigrafie. Er werden vier bodemprofielen aangelegd. In totaal werden 111 sporen en 35 vondstnummers opgetekend. Uit een kuil werd een bulkstaal genomen waarvan de zeefstalen onderzocht werden op macrobotanische resten. Deze resten kwamen eveneens in aanmerking voor een 14C-datering. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: GYESBREGHS D. 2022: Eindverslag archeologische opgraving met het oog op wetenschappelijke vraagstelling Herentals-Noorderwijksebaan, Rapporten All-Archeo bv 1194, Bornem.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Archeologisch vooronderzoek St.-Waldetrudisstraat

St.-Waldetrudisstraat (Herentals)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Noorderwijksebaan (Herentals)
Vanwege plannen om de projectzone in gebruik te nemen als stockageplaats en vanwege een positief archeologisch vooronderzoek, vond binnen die beperkte deel van het totale projectgebied alvast een archeologisch onderzoek plaats. Dit onderzoek leverde nederzettingssporen uit de metaaltijden, de Romeinse tijd en de late middeleeuwen tot nieuwe tijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Noorderwijksebaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075822 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.