Gebeurtenis

Opgraving Lange Nieuwstraat

onderzoek van gewervelde diersoorten, palynologisch onderzoek, vlakdekkende opgravingen
ID
1075830
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075830

Beschrijving

Naar aanleiding van een omgevingsvergunning voor sloop- en nieuwbouwwerken en een positief vooronderzoek, vond binnen een geselecteerd deel van het plangebied een vlakdekkend archeologisch onderzoek plaats. 

In een eerste fase werden de sloopwerken begeleid; daarbij werden 6 sonderingsputten aangelegd. Nadien vond de vlakdekkende opgraving plaats. De bovengrond werd verwijderd waarna telkens verdiept werd tot een volgende vlak. Tijdens het onderzoek werden vijf relevante archeologische niveaus gedocumenteerd. Het onderzoeksterrein werd opgedeeld in drie werkputten. Omdat de aan te leggen bouwput niet beschoeid werd, diende uit
veiligheidsoverweging voldoende afstand behouden te blijven tot de straat en de omliggende bebouwing om de stabiliteit ervan niet in het gedrang te brengen.

Meerdere bodemprofielen zijn aangelegd.

Er werd een beperkte hoeveelheid vondsten aangetroffen. Van de meest relevante archeologische sporen zijn pollen- en bulkstalen genomen voor eventueel verder paleo-botanisch onderzoek, onderzoek van dierlijk bot en/of 14C-dateringen. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: COREMANS L. & REYNS N. 2022: Eindverslag archeologische opgraving Mechelen-Lange Nieuwstraat, Rapporten All-Archeo bvba 867, Bornem.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Is deel van

Toevalsvondsten Mechelen

Mechelen (Mechelen)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Lange Nieuwstraat (Mechelen)
Naar aanleiding van een omgevingsvergunning voor sloop- en nieuwbouwwerken en een positief vooronderzoek, vond binnen een geselecteerd deel van het plangebied een vlakdekkend archeologisch onderzoek plaats. Dit leverde bewoningssporen uit de middeleeuwen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Lange Nieuwstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075830 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.