Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Oude Gentweg

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1075837
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075837

Beschrijving

Voorafgaand aan de ontwikkeling van een terrein werden verschillende fases van archeologisch vooronderzoek uitgevoerd: een landschappelijk bodemonderzoek, een verkennend archeologisch bodemonderzoek en een proefsleuvenonderzoek. 

Tijdens het landschappelijk bodemonderzoek zijn zes boringen uitgevoerd met een Edelmanboor van 7 cm tot een gemiddelde diepte van 1,20 m. De
boringen werden geplaatst op een raai met 25m tussen de verschillende boorpunten. Om een betere inschatting te kunnen maken van de bodemopbouw binnen het plangebied werden eveneens twee extra landschappelijke boringen ter controle geplaatst in het westen van het terrein. 

Het verkennend archeologisch booronderzoek wordt uitgevoerd op de zones geselecteerd op basis van de resultaten van het landschappelijke bodemonderzoek. Voor het huidige projectgebied werd een ca. 2800 m² grootte zone afgebakend in het westzuidwesten van het terrein waarin het verkennend archeologisch booronderzoek wordt uitgevoerd. Het onderzoek werd uitgevoerd met boringen in een regelmatig verspringend driehoeksgrid. Er werd gewerkt met een tussenafstand van 10m tussen de raaien en 12 m tussen de boringen. Er zijn in totaal 25 boringen uitgezet met een Edelmanboor van 10cm tot een gemiddelde diepte van 1m. Er werden hierbij 41 stalen genomen. De stalen werden nat uitgezeefd op 1mm maaswijdte. De vastgestelde relevante E- en B-horizonten werden apart (per horizont) ingezameld. De bovenste zone van de C-horizont werd eveneens ingezameld bij de B-horizont in functie van eventuele migratie van steentijd materiaal.

De oriëntatie van de drie proefsleuven (2 m breed) werd haaks op het reliëf en haaks op de bekende historische perceelsindeling gepland. Dit resulteerde in een WZO-ONO oriëntatie voor alle proefsleuven. Tijdens het onderzoek werd ook één kijkvenster aangelegd. Met de proefsleuven werd op die manier 775,54 m² vrijgelegd. Dit komt overeen met 13,65% van het onderzoeksgebied. Het kijkvenster was goed voor een onderzochte oppervlakte van 77,07 m², wat met 1,36% van het onderzoeksgebied overeenkomt. In totaal werd door middel van dit proefsleuvenonderzoek
een 15,01% van het onderzoeksgebied onderzocht, Om de bodemopbouw te bestuderen werden op relevante plaatsen wandprofielen aangelegd. Hiervoor werd de bodem plaatselijk dieper uitgegraven. In totaal zijn 39 sporen aangesneden en zijn 5 aardewerkscherven geborgen. Er gebeurde geen staalname.  

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: De Logi & Hoorne bvba

Bronnen

Bron: MALFLIET L., HOORNE J., DE LOGI A. & VAN NUFFEL J. 2022: Zwijndrecht-Oude Gentweg, Adegem
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Oude Gentweg (Zwijndrecht)
Voorafgaand aan de ontwikkeling van een terrein werden verschillende fases van archeologisch vooronderzoek uitgevoerd: een landschappelijk bodemonderzoek, een verkennend archeologisch bodemonderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Dit leverde de sporen van een boerderij-erf uit de volle middeleeuwen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Oude Gentweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075837 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.