Gebeurtenis

Toevalsvondst Cockerillkaai - De Gerlachekaai

archeologische opgravingen, toevalsvondsten
ID
1075854
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075854

Beschrijving

Voorafgaand aan de graafwerken voor de riool, werd een smalle strook ontgraven om kabels- en leidingen en andere obstakels op te zoeken. Het was bij deze voorafgaande graafwerken dat op de grens van De Gerlachekaai en de Cockerillkaai een natuurstenen structuur aan het licht kwam. In eerste instantie meldde de aannemer de vondst aan de dienst archeologie van de stad Antwerpen, waarna de stadsdienst een melding van een toevalsvondst deed aan het agentschap Onroerend Erfgoed. In overleg met het agentschap gebeurde het archeologisch onderzoek van de vondst door de stadsdienst op 12 en 15 juni 2020. Later tijdens de eigenlijke aanleg van de riool in augustus 2020 is nog een klein deel van de sluis aangetroffen. Het betrof bakstenen metselwerk met één natuursteen van het parement en een metalen restant van een bolder. Deze werden ingemeten door de landmeter van de aannemer.

Auteurs: Vansweevelt, Jef; Vynckier, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/4658
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: VANSWEEVELT J. & VYNCKIER G. 2022: Restanten van een sluis aan de zuiderdokken te Antwerpen Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 216, Brussel.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Zuidersluis Cockerillkaai 39

Cockerillkaai 39 (Antwerpen)

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Cockerillkaai - De Gerlachekaai [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075854 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.