Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Jabbeke Legeweg

dendrochronologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, archeobotanisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1075968
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075968

Beschrijving

BAAC heeft in opdracht van Matexi een opgraving uitgevoerd in het plangebied Legeweg te Varsenare, gemeente Jabbeke. Voorafgaand aan de opgraving heeft er explosievenonderzoek plaatsgevonden binnen het plangebied. Dit onderzoek is archeologisch begeleid geweest. De aanleiding voor het archeologisch onderzoek is de voorgenomen realisatie van een nieuwe woonwijk. Met uitzondering van twee groenstroken/parken zullen er in het hele gebied kavels met huizen worden gerealiseerd. Tijdens het onderzoek zijn 32 opgravingsputten met een totale oppervlakte van ruim 5,7 ha onderzocht. Er zijn in totaal 103 profielen aangelegd om inzicht te krijgen in de bodemopbouw. 

Het uitgevoerde onderzoek is het vervolg op een proefsleuvenonderzoek dat in 2017 door Achol bv is uitgevoerd. Hierbij zijn verspreid over het terrein diverse archeologische sporen en structuren aangetroffen, daterend uit de metaaltijden, de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de nieuwe tijd en restanten uit de Eerste Wereldoorlog. Er zijn meerdere gebouwen gevonden, brandrestengraven, mogelijke waterputten, grachten en erfbegrenzingen. Naar aanleiding van de resultaten van het proefsleuvenonderzoek zijn er dertien vindplaatsen vastgesteld, waarvan er elf als behoudenwaardig zijn aangemerkt. 

Overleg tussen Onroerend Erfgoed en de Intergemeentelijke Archeologische Dienst Raakvlak resulteerde in een alternatief plan van aanpak, dat aan de basis ligt van de Bijzondere Voorwaarden die zijn opgesteld voor de opgraving. Hierbij zijn de dertien geselecteerde zones van Archol losgelaten en wordt uitgegaan van vier grote clusters of vindplaatsen:

  • Vindplaats A: Cluster 2 (Archol): 1 ha opgegraven
  • Vindplaats B: Clusters 5-8 (zones Archol): 2 ha opgegraven
  • Vindplaats C: Clusters 9 en 10 (Archol): 1 ha opgegraven
  • Vindplaats D: Cluster 11 (Archol): 1,5 ha opgegraven

Bij de opgraving zijn deze vier vindplaatsen opgegraven, waarbij naargelang de inzichten al dan niet zijn uitgebreid. Voor eventuele uitbreidingen was maximaal 1 ha beschikbaar. 

Auteurs: Mostert, Mirjam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Mostert M. 2021: Binnen de nederzetting, buiten het Hof en achter de linies. Bewoningssporen uit de ijzertijd en Romeinse tijd, sporen van gebruikt vanuit het Hof van Proven en sporen uit WOI, Rapport A-17.0108, Gent.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Jabbeke Legeweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075968 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.