Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Wingene Schauttewalle

archeologische opgravingen
ID
1075997
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075997

Beschrijving

Tijdens fase 1 werden drie controlesleuven gemaakt ter hoogte van de nieuwbouwuitbreiding. Het doel was om inzicht te krijgen in de verstoringsgraad van de bodem. Daarnaast werden twee sonderingen in de woning gemaakt om een beter zicht te krijgen op de bodemopbouw onder de huidige vloer. Wat de nieuwbouwzone (exterieur) betreft, kon afgeleid worden dat de aanwezigheid van laatmiddeleeuwse gebouwresten niet uitgesloten kon worden. Bijgevolg werd geadviseerd om deze zone tijdens fase 2 volledig onder archeologische begeleiding af te graven. Ook de afgraving in de zone van de leefruimte werd archeologisch begeleid.

Auteurs: Eggermont, Shari; De Gryse, Janiek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: De Gryse, J. 2020: Archeologisch onderzoek Wingene Schautewallehoeve, Rapport 114, Sint-Michiels.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Erfgoedonderzoek Wingene

Peerstalstraat (Wingene)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Peerstalstraat 1 (Wingene)
Wat de archeologische resultaten betreft, kan een opsplitsing gemaakt worden tussen de zone exterieur (zone nieuwbouw) en de zone interieur (leefruimte en opstalkamer). De zone interieur is op te splitsen in de leefruimte enerzijds en de opstalkamer anderzijds. In de zone van de leefruimte werd tijdens fase 1 een sondering in de leefruimte gemaakt. De huidige haard bleek terug te gaan op meerdere, oudere haardfasen. Op basis van het onderzoek kon bepaald worden dat in de leefruimte minstens drie haardfasen voorkomen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Wingene Schauttewalle [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075997 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.