Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Linter-Orsmaal

landschappelijk bodemonderzoek, palynologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, natuurwetenschappelijk onderzoek, archeologische opgravingen, bureauonderzoek
ID
1076001
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076001

Beschrijving

Het veldwerk werd in verschillende fases uitgevoerd. De werkzone voor de bassins werd als eerste onderzocht in oktober 2017. Deze werken werden uitgevoerd onder begeleiding van een veldteam van drie personen. De graafmachine werd geleverd door een onderaannemer van het Vlaams Erfgoed Centrum BV. De locatie van de werkzone voor de bassins werd op basis van de technische plannen uitgezet en werd in meerdere niveaus onderzocht. Binnen de volledige werkzone werd de teelaarde afgegraven (vlak 1). Het archeologisch relevant niveau werd binnen de werkzone niet overal bereikt. Voor de aanleg van het tweede en derde vlak werd de zone verkleind. Deze vlakken werden enkel aangelegd op de locaties waar de bodem dieper verstoord zou worden door de bouw van het bergbezinkingsbassin en hemelwaterbufferbekken. Deze locaties werden uitgezet en hier werd er in twee vlakken tot op archeologisch relevant niveau gegraven. De noordelijke put werd in de vlakken 2 en 3 in twee keer uitgegraven vanwege de breedte en de hoeveelheid grondverzet. De riolerings- en wegeniswerken duurden geruime tijd. In overleg met de opdrachtgever en het Agentschap Onroerend Erfgoed (Vlaams-Brabant) werd besloten niet de volledige werken op te volgen. De begeleiding werd beperkt tot de Oude Dorpstraat ter hoogte van CAI-melding 740 en de doorsteek van de 3e Reg. Lansiersstraat over de Kleine Gete naar de Grote Steenweg. Verder dienden de Paardskerkhofstraat en de strook langs de Sint-Pieterskerk onderzocht te worden. De Oude Dorpsstraat werd onderzocht in februari/maart 2018, de doorsteek van de 3e Reg. Lansiersstraat naar de Grote Steenweg in juni/juli 2018. De Paardskerhofstraat werd onderzocht eind september 2018 en de strook aan de kerk werd onderzocht eind november 2018. De riolerings- en wegeniswerken werden uitgevoerd door de opdrachtgever en opgevolgd door twee archeologen. In de Oude Dorpsstraat en de 3e Reg. Lansiersstraat werd de bestaande riolering en de weg vernieuwd. Deze zone was voor een groot deel verstoord. In de Paardskerkhofstraat en het gedeelte van de 3e Reg. Lansiersstraat vanaf de Helen-Bosstraat tot aan de Paardskerkhofstraat, werd enkel het wegdek vernieuwd.

Auteurs: Van Kerkhoven, Inne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Van Kerkhoven, I. 2020: Linter-Orsmaal. Een archeologische begeleiding te Linter, Rapport 106, Geel.
Type: literatuur
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Linter-Orsmaal [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076001 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.