Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Knokke Het Zwin (fase 1)

metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1076007
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076007

Beschrijving

Het archeologisch onderzoek bestaat uit twee fase die zowel ruimtelijk als uitvoeringstechnisch van elkaar gescheiden zijn. Het gaat hier om twee afzonderlijke onderzoeksgebieden met elk hun eigen onderzoeksstrategie. 

Voor fase 1 is er een archeologisch vlak machinaal aangelegd. Het plangebied werd onderverdeel in twee zones: A-zone en B-zone. Profielkolommen zijn achterwege gelaten door de toestand van de ondergrond. Het zand zou kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties op grote hoogteverschillen. De twee grote zones vormden samen een oppervlakte van 1,1 ha.

Auteurs: van den Dorpel, Arno
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: Van den Dorpel, A.C. en Genbrugge, S. 2020: Stützpunkt Flugplatz (Atlantikwall) aan de Zwinmonding, en doorsneden van de Internationale Dijk. Archeologische opgraving te Knokke-Heist 'Het Zwin', Rapport 118, Brugge.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Archeologisch onderzoek Knokke Internationale Dijk (fase 2)

Graaf Leon Lippensdreef, Internationale Dijk (Knokke-Heist)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Knokke (Knokke-Heist)
In deze eerste fase van het archeologisch onderzoek werd een groot stuk van een Duits steunpunt uit 1942 blootgelegd, namelijk Stützpunkt Flugplatz dat een onderdeel was van de Antlantikwall. In deze context zijn naast bunkers ook andere structuren zoals platformen, gemetselde bouwwerkjes, schuttersputten, loopgraven en een latrine opgegraven. In totaal zijn er acht bunkers opgegraven geweest: meerdere manschappenverblijven, een machinegeweerbunker, een munititeopslagbunker, een hospitaalbunker, een verplegingspost en een kabelverdeelstation. 


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Knokke Het Zwin (fase 1) [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076007 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.