Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Hombeek Zemstseweg

radiokoolstofdatering, archeobotanisch onderzoek, archeozoölogisch onderzoek, landschappelijk bodemonderzoek, archeologische opgravingen
ID
1076011
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076011

Beschrijving

Binnen het plangebied diende een oppervlakte van 12.685 m² onderzocht te worden, verdeeld over twee zones: een zone in het noorden van ca. 11.532 m² en een zuidelijke zone van ca. 1152 m². Het onderzoeksgebied is vlakdekkend onderzocht door middel van elf oost – west georiënteerde werkputten en twee noord – zuid georiënteerde werkputten. Deze dertien werkputten hadden een breedte die varieerde van 10 tot 31 meter en een lengte van 20 tot 80 meter. De omvang en contouren van de werkputten zijn aangepast aan de terreinomstandigheden en de begrenzingen van het plangebied. Er werd in samenspraak met agentschap Onroerend Erfgoed beslist om twee extra werkputten aan te leggen om een sporencluster te begrenzen die werd aangetroffen in de zuidelijke helft van het noordelijke plangebied. Verder werd besloten bepaalde putten in te korten indien deze weinig of geen sporen meer zouden bevatten. Om die reden zijn de werkputten 3,4,6,7 en 9 aan de westelijke zijde ingekort. Tenslotte liep er ook nog een weg doorheen het plangebied. Hierdoor kon een strook van ca. 7 meter tussen werkput 3 en 4 niet worden aangelegd. In totaal werd er een oppervlakte van 11.564 m² onderzocht. Alle putten werden opgegraven in één vlak met uitzondering van enkele plaatsen. Hier werden grote verstoringen of vlekken aangetroffen, waaronder een tweede vlak werd aangelegd.

Auteurs: Hazen, Peter; Belis, Brent
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Belis, B. en Hazen P. L. M. 2021: Middeleeuwse erven langs de Leybeek te Hombeek, Rapport 121, Geel.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Hombeek Zemstseweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076011 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.