Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hansbeke Ringweg

waarderend archeologisch booronderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076025
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076025

Beschrijving

De prospectie met ingreep in de bodem bestond uit een standaard proefsleuvenonderzoek waarbij over het volledige traject van de geplande werken sleuven werden aangelegd. In bredere zones werden twee sleuven parallel aan elkaar aangelegd. Binnen het ca. 1,24 ha. groot onderzoeksgebied werd 2.828 m2 onderzocht in 10 werkputten en 14 kijkvensters. 

Bijkomstig aan de proefsleuven werden in een zone ter hoogte van de Merendreestraat 11 verkennende archeologische boringen uitgevoerd, verspreid over een oppervlakte van ca. 820 m².

Tijdens het verkennende booronderzoek werd in één boring in het noordoosten van de afgebakende zone (VAB16) een vuursteenartefact en 12 fragmenten handgevormd aardewerk gevonden. Daarom werden over de hele zone bijkomende waarderende boringen uitgevoerd. In totaal werden 26 WAB’s uitgevoerd in een verspringend driehoekgrid van 5x6 m.

Auteurs: Overmeire, Jasmijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Overmijre, J. 2020: Archeologische prospectie Nevele Hansbeke Ringweg, Rapport 1303, Bassevelde.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Julius Nieuwlandweg, Nevelestraat, Rostraat, Vaartstraat, Voordestraat (Deinze)
Het lage aantal vondsten en de geïsoleerde ligging van de aangetroffen vondsten van het booronderzoek leek erop te wijzen dat in het plangebied geen vuursteenclusters aanwezig zijn. Het grootste deel van de proefsleuven leverde geen interessante sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hansbeke Ringweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076025 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.