Gebeurtenis

Archeologisch Onderzoek Ieper Ieperlee

palynologisch onderzoek, dendrochronologisch onderzoek, natuurwetenschappelijk onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1076037
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076037

Beschrijving

Zone 1-5: Het archeologisch onderzoek in deze zones werd voorafgaand aan de effectieve rioleringswerken uitgevoerd. Na de uitbraak van de verharding werd de werkput aangelegd tot op het eerste relevante archeologisch niveau, onder begeleiding van de verantwoordelijke archeoloog. Indien nodig, werd een tweede (of verder) vlak aangelegd. Alle grondsporen in het bovenliggende vlak werden steeds eerst volledig afgewerkt. Bakstenen structuren, vloeren e.d. werden niet uitgebroken, tenzij dit strikt noodzakelijk was voor de aanleg van een volgend vlak. Het uitbreken van (stenen) structuren gebeurde pas na overleg met de wetenschappelijke begeleiding (Jan Decorte, CO7). Ter hoogte van de Veemarkt werd rekening gehouden met de aanwezigheid van veel organisch materiaal. Alle werkputten werden aangelegd tot op de maximale diepte van de aan te leggen rioleringssleuf.


Zone 6: Tijdens de uitvoering van de rioleringswerken werden op een 6-tal locaties, gelijkmatig verspreid over de Slachthuisstraat en de Surmont de Vosbergestraat, korte werfcontroles uitgevoerd. Hierbij werden de profielen van de rioolsleuf en/of inspectieputten archeologisch gedocumenteerd, in de mate dat de veiligheid en de omstandigheden dit toelieten.

Auteurs: Vanoverbeke, Robrecht; Demoen, David
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Demoen, D., Vanoverbeke, R. en Pieters, T. 2022: Eindrapport Ieper- Ieperlee Lot 2B Fase 2, Rapport 1945, Bassevelde.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Masscheleinlaan, Minneplein, Nijverheidstraat, Slachthuisstraat, Surmont de Volsberghestraat, Veemarkt (Ieper)
Doorheen de verschillende zones werden restanten van middeleeuwse en laatmiddeleeuwse aanwezigheid vastgesteld in de vorm van overblijfselen van woonhuizen, mestkuilen en kuilen, waterafvoerinstallaties.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch Onderzoek Ieper Ieperlee [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076037 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.