Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Oud-Turnhout Albert Sohiestraat

radiokoolstofdatering, dendrochronologisch onderzoek, archeobotanisch onderzoek, palynologisch onderzoek, natuurwetenschappelijk onderzoek, landschappelijk bodemonderzoek, archeologische opgravingen
ID
1076039
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076039

Beschrijving

Voorafgaand aan de startvergadering werd een werkputtenplan ter goedkeuring voorgelegd aan de erfgoedconsulent. De omvang van iedere put was dusdanig dat een goed ruimtelijk inzicht aanwezig was en dat alle plannen naadloos aansloten tot één overzichtelijk plan van het hele terrein. Op deze manier werden vijf werkputten aangelegd. Werkputten 2 en 4 sloten niet aan vanwege de aanwezigheid van een nog in gebruik zijnde gracht. Er werd rekening gehouden met het peil van de grondwatertafel. De waterput werd voorzien van grondbemaling zodat de registratie van het spoor niet gehinderd zou worden door de grondwaterstand. Bij de plaatsing hiervan werd zoveel mogelijk rekening gehouden met de aanwezigheid van het bodemarchief en de op te graven zones. Vanwege de grote sporendensiteit waren structuren moeilijk te herkennen in het vlak. Daarom werd
getracht alle sporen zoveel mogelijk in éénzelfde richting te couperen. Hierbij werd rekening gehouden met de vele oversnijdingen.

Auteurs: Vander Cruyssen, Margot
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Vander Cruyssen, M. 2021: Archeologische opgraving Oud-Turnhout, Albert Sohiestraat, Rapport 1414, Bassevelde.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Albert Sohiestraat (Oud-Turnhout)
Binnen het opgravingsareaal werden ten minste zeven gebouwplattegronden geregistreerd, waarbij één hoofdgebouw een noord-zuidoriëntatie had en ander een noordoost-zuidwestoriëntatie, welke twee verschillende bewoningsfasen weerspiegelen. Het aangetroffen vondstmateriaal bestaat uit gedraaid aardewerk, waarvan de meerderheid te dateren is tussen de tweede helft van de 11de eeuw en het derde kwart van de 12de eeuw, natuurstenen fragmenten, die wijzen op artisanale activiteiten, enkele fragmenten metaal en versnipperd leer. De nederzetting strekte zich vermoedelijk verder ten zuiden uit.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Oud-Turnhout Albert Sohiestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076039 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.