Gebeurtenis

Vooronderzoek Noordvaart/ Ambachtstraat 5

landschappelijke profielputten, magnetometrisch onderzoek, geofysisch onderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076050
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076050

Beschrijving

Op basis van het doel van het geofysisch onderzoek werd geopteerd voor een geofysisch onderzoek door middel van elektromagnetische inductie (EMI). Op deze manier konden zowel de elektrische geleidbaarheid (ECa) als de magnetische susceptibiliteit (MSa) tegelijkertijd worden gemeten. Deze parameters kunnen gehanteerd worden om respectievelijk een landschappelijke kartering en een CTEdetectie uit te voeren.

Binnen het onderzoeksgebied (ca. 8,7ha) werden in het kader van het landschappelijk bodemonderzoek in totaal 12 profielputten aangelegd, maximaal verspreid en met focus op de verschillende bodemkundige/landschappelijke verwachte eenheden op het terrein dat reeds geofysisch onderzocht werd.

Er werden 17 proefsleuven van 2m breed uitgevoerd op een onderlinge afstand van maximaal 15m met een totale oppervlakte van 5.160m². Dit stemt overeen met een dekkingsgraad van 11,08%.

Auteurs: Meylemans, Erwin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: PRAET M., DE JAEGER C., PYPE P. & COENAERTS J. 2022: Archeologisch vooronderzoek k ter hoogte van de Brugse Steenweg te Nieuwpoort (WestVlaanderen),ABO Archeologische Rapporten 1861, Gent.
Type: archeologienota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Ambachtstraat 5 (Nieuwpoort)
Op basis van het proefsleuvenonderzoek kan worden besloten dat er weinig archeologische resten aanwezig zijn binnen het studiegebied. De schaarse archeologische resten kunnen voornamelijk in de late middeleeuwen, postmiddeleeuwen of Eerste Wereldoorlog worden gedateerd. Het gaat om enkele greppels, kuilen en inslagkraters.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Noordvaart/ Ambachtstraat 5 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076050 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.