Gebeurtenis

Vooronderzoek Turnhoutsebaan

proefputten i.f.v. steentijdartefactensites, waarderend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1076069
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076069

Beschrijving

Tussen 3 januari en 10 november 2020 werd een landschappelijk booronderzoek uitgevoerd. De bodemopbouw werd aan de hand van 17 landschappelijke boringen onderzocht. 13 boringen werden handmatig uitgevoerd met een Edelmanboor van 7 cm en 4 boringen werden mechanisch gezet met een Geoprobe type 7730DT met behulp van 50 mm liners.

Op basis van de resultaten van het onderzoek werd vervolgens overgegaan naar een waarderend booronderzoek. Het onderzoek vond plaats op 29 april 2020. Het potentieel op steentijd artefactensites werd op basis van 29 boringen onderzocht. De boorstalen werden nat gezeefd op 2 mm. Dit onderzoek leverde verschillende lithische artefacten op. Tot slot werd er overgegaan tot een proefputtenonderzoek op 12, 13 en 14 oktober 2020. Tijdens het proefputtenonderzoek werden 82 testvakken uitgezet binnen een zone  van 195 m2. De vakken werden over twee niveaus opgegraven. 

Op basis van de resultaten van het vooronderzoek werd een zone van ongeveer 285 m² geselecteerd voor verder onderzoek onder de vorm van een opgraving in het kader van steentijdsites.

Auteurs: Hertoghs, Sarah
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DOLMAN N., SWAELENS C., PAWELCZAK P. & PERDAEN Y.2021: Archeologienota: Wijnegem, Turnhoutsebaan, BAAC Vlaanderen Rapport Nr 1804, Gent.
Type: archeologienota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

's Gravenwezelsteenweg 1 (Wijnegem)
Op basis van een waarderend booronderzoek en een proefputtenonderzoek in functie van steentijdsites werd een steentijd artefactensite aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Turnhoutsebaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076069 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.