Gebeurtenis

Vooronderzoek Hoogmolenbrug

in-situbehoud, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1076072
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076072

Beschrijving

De Borrekes (zone 6)

Op 10 januari 2019 werd een landschappelijk booronderzoek uitgevoerd. De bodemopbouw werd aan de hand van 10 handmatige landschappelijke boringen onderzocht. Op basis van de resultaten van het onderzoek werd vervolgens overgegaan naar een verkennend booronderzoek. Het potentieel op steentijd artefactensites werd op basis van 91 boringen met een volle avegaar van 15 cm onderzocht. De boorstalen werden nat gezeefd op 1 mm. Dit onderzoek vond plaats op 17 en 18 februari 2020. In bijna alle stalen zijn vondsten aangetroffen. Het gaat om vuursteen, aardewerk, steenkool, baksteen en houtskoolspikkels.

Van Pelt-Noord (zone 2a)

Op 19 februari 2020 werd een landschappelijk bodemonderzoek uitgevoerd binnen zone 2a van het plangebied. De bodemopbouw werd aan de hand van 10 boringen met een Geoprobe slagguts van 50 mm met kunststof liners uitgevoerd. Middels de liners werden ongeroerde grondmonsters gestoken met een lengte van telkens één meter. De liners hebben een diameter van 50 mm. De liners werden in het veld opengesneden waarna ter plaatse het profiel werd beschreven en eventueel bemonsterd. Op basis van de resultaten van het landschappelijk booronderzoek werd de archeologische verwachting met betrekking tot zowel steentijd artefactensites als sporensites uit het Neoltihicum of later bijgesteld naar laag.

 

 

Auteurs: Hertoghs, Sarah
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DE ROECK W., PAULUSSEN R., VAN DE WATER A., MACHIELS R. & VALENTIJN P. 2020: Brug 54, Schoten, Hoogmolenbrug. Een nota, VEC Nota 533, Geel.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Hoogmolenbrug [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.