Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Noordersingel 3

archeologische opgravingen, toevalsvondsten
ID
1076142
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076142

Beschrijving

Ter hoogte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Antwerpen aan de Noordersingel 1-3 werd gestart met de uitbreiding van het gebouw waarin het slib als nevenproduct van de waterzuivering wordt verwerkt. Het is de bedoeling de uitbreiding ter hoogte van de zuidzijde van het bestaande gebouw
te funderen op palen. Bij het boren van de palen werden problemen ondervonden. Daarom werd een zone van 128,5 m2 uitgegraven. Bakstenen massieven kwamen daarbij aan het licht. De vondst werd aan het agentschap Onroerend Erfgoed gemeld op 30-05-2022. Onroerend Erfgoed kwam op 1 juni 2022 ter plaatse en herkende in het aangetroffen metselwerk de massieve resten van de 19de-eeuwse Brialmontomwalling. Daarom werd beslist over te gaan tot opgraving. Het veldwerk werd uitgevoerd van 3 juni 2022 tot 8 juni 2022 door Fodio.

 

Auteurs: Arckens, Marleen; De Beenhouwer, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/16879
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: DE BEENHOUWER J. & ARCKENS M. 2022: Antwerpen Noordersingel 3. Archeologierapport van een toevalsvondst.
Type: literatuur
Datum:

Bron: ARCKENS M. & DE BEENHOUWER J. 2023: Antwerpen Noordersingel 3: Resten van de caponièrre op front 4-5 van de Brialmontomwalling. Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 264, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Noordersingel 3 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076142 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.