Gebeurtenis

Begeleiding sloop en proefputtenonderzoek Loofstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, bouwarcheologisch onderzoek
ID
1076177
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076177

Beschrijving

De werfbegeleiding van de sloop van de ondergrondse massieven van het ziekenhuis leidde tot de vondst van een ondergrondse hospitaalbunker uit 1941. De bunker bleef volledig bewaard onder het voormalige ziekenhuis. De bomvrije ondergrondse structuur is volledig opgebouwd uit gewapend beton. Het is een ca. 4m brede constructie met een zigzag-verloop die oorspronkelijk aansloot op de kliniek.
Langs de straatkant is een toegang voorzien met een naar binnen afgeschuinde bovenzijde.
Het interieur bestaat uit een gang met een binnenbreedte van 3m en een hoogte van 2,20m. De zijwanden van de gang zijn 0,50m dik. Het geheel wordt afgedekt door een gewapende dekplaat van 1, 30m.

Proefsleuven op het achterliggend terrein van ca 8600m² tonen aan dat het archeologisch niveau overal verstoord is door grove werkzaamheden. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: PYPE P. & COENAERTS J. 2022: Een “Luftschutzkeller” uit 1941 ziet na 80 jaar opnieuw het daglicht. Archeologische evaluatie van het bodemarchief door middel van een sloopbegeleiding en proefputten ter hoogte van de Loofstraat nr. 43 en de Wolvenstraat nr. 2 te Kortrijk (prov. West-Vlaanderen), Gent.
Type: archeologienota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Loofstraat 43 (Kortrijk)
Bij de sloopwerken werd een hospitaalbunker uit 1941 aangetroffen. Het proefsleuvenonderzoek toonde aan dat de rest van het terrein zwaar verstoord was.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begeleiding sloop en proefputtenonderzoek Loofstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076177 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.