Er werden 7 proefsleuven aangelegd voor een totale oppervlakte van 787,56 m².
Francis Decoutere van Braet bvba was aanwezig op het onderzoek voor de munitiedetectie.
Slechts een deel van de zones geadviseerd voor verder vooronderzoek zijn onderzocht. Het gaat om het grachttracé en beide pompstations. De overige zones, in oranje, moeten in een volgende fase nog onderzocht worden (latere fase).
Ter hoogte van proefsleuf 1 werd de bovengrond voor de breedte van de werfzone reeds verwijderd. Hierdoor is een bredere visuele scan kunnen gebeuren van het tussenvlak en is de gesneuvelde soldaat aangetroffen. Het meest zuidelijk stuk van de proefsleuf is eveneens niet aangelegd door de aanwezigheid van een put en ingebuisde grachten. Een van deze buizen loopt naar het boerenerf naast proefsleuf 2.
Ter hoogte van proefsleuf 2 werd een groot deel niet aangelegd doordat een actieve buis nog aanwezig was. Deze buis liep vanaf de waargenomen en ingemeten put tot het boerenbedrijf. Op aanwijzen van de boer werd de proefsleuf pas veel zuidelijker aangevat.
Ter hoogte van proefsleuf 3 is besloten na de eerste meters te hebben aangelegd, direct over te gaan naar het einde van de proefsleuf om van daaruit terug te keren tot ook daar de vullingen van de beek werden waargenomen. De beekvullingen werden bij de laatste meters direct waargenomen waardoor niet verder is aangelegd. In het noordelijke stuk werd ook duidelijk dat ook hier de beek is ingebuisd.
Ter hoogte van beide pompstations is de ingreep van de werken te miniem ingeschat in het bureauonderzoek. Er werd telkens vanuit gegaan dat enkel het grondplan van de pompstations verstoord zou worden. Na overleg met de werfleider werd duidelijk dat hier over het grootste deel van de werfzone de bovengrond zou verwijderd worden waarna deze zou worden verhard met steenslag. Na de werken zou deze steenslag verwijderd worden. De impact op archeologische sporen kan hier groot zijn, indien deze zich onmiddellijk onder de bovengrond bevinden. Hierdoor werden voor een grotere zone per pompstation telkens twee parallelle sleuven aangelegd. Hierbij werd duidelijk dat het archeologisch vlak zich onmiddellijk onder de bouwvoor bevond en mogelijk vernietigd zou worden bij de toekomstige werkzaamheden.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefsleuvenonderzoek Madonna (fase 3) [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076197 (geraadpleegd op ).