Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Tiensesteenweg - Pamelenstraat DWA leiding

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1076216
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076216

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanleg van een geperste DWA leiding ter hoogte van de Tiensesteenweg te Glabbeek vond een archeologisch vooronderzoek plaats.

Er werden verspreid over de vier zones in totaal zes boringen geplaatst in een verspringend driehoeksgrid van 30 x 30 m. De boringen werden uitgevoerd met een Edelmanboor met een diameter van 7 centimeter. De diepte van de geplaatste boringen varieerde van ca. 40 cm onder het maaiveld tot 200 cm. Enkel bij BP6 werd niet dieper geboord vanwege de aanwezigheid van puin.

Er werd afgeweken van programma van maatregelen werd tijdens het uitgevoerde proefsleuvenonderzoek. Dit doordat de oppervlaktes waar de bodemingrepen impact op zouden kunnen hebben kleiner waren. De terreinen werden onderzocht conform de Code van Goede Praktijk door middel van proefsleuven (10%) en kijkvenster 2,5%. De afstand tussen de proefsleuven bedroeg 15 m (van middenpunt tot middenpunt) en de proefsleuven waren 2 m breed.10 In zone 1 werd in het zuiden van SL4 KV2 aangelegd met een oppervlakte van 4 m². In zone 2 werd het noordwesten van SL3 KV1 aangelegd met een oppervlakte van 20 m². In zone 1 werd in totaal 28 m² of 12,8 % van de oppervlakte onderzocht (ca. 218m²). In zone 2 werd in totaal 216 m² of 13,2 % van de oppervlakte onderzocht (ca. 1637 m²).

Auteurs: Augustin, Sebastiaan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: AUGUSTIN S. & DRIESEN P. 2022: ARON rapport 1189 – Nota – Glabbeek, Tiensesteenweg fase 1. Aanleg van een DWA leiding, Tongeren.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Proefsleuvenonderzoek Tiensesteenweg - Meenselbeekstraat (Fase 2)

Meenselbeekstraat, Tiensesteenweg (Glabbeek)

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Tiensesteenweg - Pamelenstraat DWA leiding [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076216 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.