Gebeurtenis

Toevalsvondst Wijtschatestraat 82

opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, in-situbehoud, fysisch-antropologisch onderzoek, toevalsvondsten
ID
1076235
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076235

Beschrijving

Bij graafwerken in de tuin aan de Wijtschatestraat 82 in Wijtschate werden in mei 2020 beenderen van gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen. De vondst werd gemeld aan het agentschap. Op 19 mei werden de resten vrijgelegd en geregistreerd door archeologen Bert Heyvaert (Monument Vandekerckhove nv) en Simon Verdegem (Ruben Willaert), en fysisch antropoloog Katrien Van de Vijver (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen), in opdracht van het agentschap Onroerend Erfgoed. De beenderen werden gevonden bij de verdieping van een klein zwembad, waar in een zone van ca. 3m² twee sporen werden vrijgelegd. Enkel spoor 2 bevatte menselijke resten. Beide sporen liepen verder buiten de contouren van het zwembad. Enkele beenderen werden reeds ingezameld door de privépersoon en overhandigd aan de archeologen.

Auteurs: Heyvaert, Bert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/4468
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: HEYVAERT B. e.a. 2022: Vermist in de Wijtschateboog. Toevalsvondst langs de Wijtschatestraat in Wijtschate, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed nr. 233, Brussel.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Wijtschatestraat 82 (Heuvelland)
Bij het ingraven van een zwembad werden menselijke resten gevonden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Toevalsvondst Wijtschatestraat 82 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076235 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.